Într-un discurs adresat, miercuri, parlamentului Republicii Irlanda, liderul ucrainean a acuzat Occidentul de "indecizie".
"Când auzim noile retorici cu privire la sancțiuni ... Nu mai pot tolera indecizia, după tot ce au făcut trupele ruse. Încă trebuie să convingem Europa să nu permită ca petrolul rusesc să alimenteze mașinăria de război a Moscovei cu noi surse de finanțare. Singurul lucru care ne lipsește este abordarea principială a unor lideri - politici și de business - care încă se gândesc că războiul și crimele de război nu sunt la fel de oribile precum pierderile financiare", a spus Zelenski, care s-a adresat membrilor legislativului irlandez printr-un interpret.
La rândul său, ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a arătat - pe un ton mai ponderat - că este nevoie de sancțiuni mai dure, care să acopere și gazele și țițeiul rusesc.
"Apreciez întărirea sancțiunilor din cel de-al cincilea pachet de măsuri al UE: interzicerea cărbunelui rusesc, a accesului navelor ruse în porturile Uniunii Europene și a operatorilor (ruși) de transport rutier. Dar va fi nevoie de un embargo pe gaz/petrol și de scoatere tuturor băncilor ruse din sistemul SWIFT pentru a-l opri pe Putin. Vremurile dificile necesită decizii dificile", a scris ministrul ucrainean pe Twitter.
Noile sancțiuni prevăd excepții
Șefa Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a detaliat noile sancțiuni la adresa Rusiei:
- interdicția importurilor de cărbune din Federația Rusă, estimate la 4 miliarde de euro pe an;
- sancționarea suplimentară a unor bănci rusești, inclusiv VTB, a doua mare bancă din țară;
- interzicerea accesului navelor rusești și al navelor operate de ruși în porturile statelor din Uniunea Europeană. UE ar urma să facă, totuși, excepții în ceea ce privește transporturile esențiale, cum ar fi produsele agricole și alimentare, ajutorul umanitar și energia;
- interdicții suplimentare de export spre Federația Rusă, care acoperă componente esențiale, precum semiconductorii.
Aceste noi măsuri vin după ce presa internațională a relatat crimele comise împotriva civililor la Bucha și în alte orașe din apropierea Kievului, în perioada în care acestea au fost sub ocupația trupelor ruse.