Antena 3 CNN Externe Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns

Volodimir Zelenski dezvăluie o discuție cu Vladimir Putin: L-am sunat și mi-a răspuns

de Robert Kiss    |   

Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a povestit cum a decurs o discuție cu președintele rus Vladimir Putin în perioada de după semnarea acordurilor de la Minsk din 2014. Acesta spune că a fost „de acord cu Putin” și, „după un timp, au început să ne omoare pe linia de contact”. Zelenski susține că Putin a folosit acordurile de încetare a focului pentru a se pregăti pentru invadarea Ucrainei.

„Acordul de la Minsk a fost o capcană și, din păcate, o parte a Europei a susținut această capcană a Rusiei. Acordul de la Minsk este cel mai rău lucru posibil, ceva care nu trebuie în niciun caz reluat, care este un conflict înghețat. Aceasta este o pauză care ar permite Rusiei, ca agresor, să se pregătească, pentru că asta a făcut Rusia”, a spus Zelenski la forumul internațional Ambrosetti, care se desfășoară în Italia, potrivit ukrinform.net.

El a menționat că, deși acordurile de la Minsk au rămas valabile, Ucraina se află într-o zonă gri pentru toată lumea – nu numai pentru populație, ci și pentru investitori. „Ce fel de investitor va investi în Ucraina, deși Ucraina are pământuri bogate? Nimeni, pentru că nu este clar ce se va întâmpla în continuare cu Ucraina, pentru că nu există sprijin 100% din Europa, din lume, și nu a existat 100 % înțelegere a ceea ce s-ar întâmpla cu Rusia”, a spus Zelensi.

Rusia, a mai spus el, a creat un conflict înghețat, apoi și-a dezvoltat industria și s-a pregătit pentru o invazie la scară largă în cazul în care Ucraina își va alege propria cale. Calea către independență, calea către Europa, ceea ce s-a și întâmplat.

Zelenski amintește o discuție cu Putin, după ce rușii au început să îi atace pe ucraineni în Donbas.

„Prin urmare, acordul de la Minsk nu poate fi comparat cu garanții reale de securitate, deoarece acordul de la Minsk este un conflict înghețat. A fost dificil pentru toată lumea să-l pună în aplicare. Am încercat. Am încercat să fac ceea ce ar trebui să facă un președinte – am venit (să particip - n.red.) în formatul Normandia A fost o întâlnire cu Germania, Franța, Rusia și Ucraina. Am vorbit cu el (n.red. cu Vladimir Putin) și am fost de acord împreună pentru o încetare a focului. Astăzi, mulți vorbesc despre un armistițiu. Am trecut prin câteva armistiții cu Putin. Am fost de acord și, după un timp, au început să ne omoare pe linia de contact. L-am sunat și i-am spus: „am convenit un armistițiu”. Mi-a răspuns: „Da, vom remedia acum.” Timpul a trecut și au început să ne omoare din nou. Se pregăteau, așa că nu trebuie să existe un conflict înghețat”, a spus președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

Pe 22 februarie 2022, înainte de invazia pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, președintele rus Vladimir Putin a declarat că Acordurile de la Minsk au încetat să mai existe, deoarece Rusia a recunoscut independența entităților „DPR/LPR” din estul Ucrainei.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile