Antena 3 CNN Actualitate Voiam sau vroiam. Mulţi români cred că folosesc forma corectă a verbului "a voi"

Voiam sau vroiam. Mulţi români cred că folosesc forma corectă a verbului "a voi"

Mulţi români cred că folosesc varianta corectă a verbului "a voi", dar greşesc crezând acest lucru.

de Georgiana Adam    |   

Limba română este o limbă dificilă chiar şi pentru vorbitorii nativi, astfel că în limbajul uzual s-au strecurat numeroase greşeli.

Anumite cuvinte din vocabularul limbii române ne pun în dificultate, existând dubii privind forma lor corectă.

Folosirea frecventă a verbului "a vrea" din limba română în locul sinonimului său mai vechi "a voi" a dus la producerea unei greşeli des întâlnite astăzi atât în comunicarea scrisă, cât şi în cea orală.

Lingvista Isabela Nedelcu explică în cartea "101 greşeli gramaticale", editia a II-a, apariţia şi utilizarea unei forme hibride - "vroiam", formă apărută ca urmare a unui proces de încrucişare lexicală dintre cele două variante corecte de imperfect ale verbelor "vream" şi "voiam".

Forma "vream" este considerată de către români drept incorectă sau greu de pronunţat, cu toate că aceasta este înregistrată în DOOM 2, în timp ce cea de-a doua formă voiam este considerată învechită.

Aşadar, vorbitorii de limba română construiesc forma "vroiam", care nu este corectă şi nici nu este înregistrată de DOOM2, întrucât nu există verbul "a vroi"

La modul indicativ, timpul imperfect, persoana I, singular şi plural a verbului "a voi" este "voiam". Prin urmare, forma corectă din punct de vedere gramatical a verbului "a voi" este "voiam", fără consoana "r".

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile