Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, avertisment asupra "riscurilor unui război de anvergură" în Ucraina | SUA ar urma să trimită vase de război în Marea Neagră săptămâna viitoare

Vladimir Putin, avertisment asupra "riscurilor unui război de anvergură" în Ucraina | SUA ar urma să trimită vase de război în Marea Neagră săptămâna viitoare

Adrian Iclozan
2 minute de citit Publicat la 18:45 09 Apr 2021 Modificat la 19:18 09 Apr 2021

"Kremlinul se teme că în Ucraina ar putea reizbucni un război civil, iar, dacă va fi un război civil, dacă se reiau acțiuni militare de amploare în apropierea frontierelor noastre, atunci ar fi amenințată securitatea Federației Ruse", a spus Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al preşedintelui rus.

Joi, un alt oficial de la Kremlin a avertizat că Rusia ar putea interveni, dacă va fi cazul, pentru apărarea insurgenților pro-ruși implicați în confruntări militare cu armata ucraineană în regiunile separatiste din estul Ucrainei.

Kremlinul îi compară pe separatiştii din Lugansk şi Doneţk cu musulmanii din Srebreniţa

"Totul depinde de amploarea conflagrației", a declarat Dmitri Kozak, adjunct al șefului Cancelariei prezidențiale de la Moscova, citat de BBC News.

Oficialul rus a asemănat actuala criză din estul Ucrainei cu situația din 1995 din Srebreniţa, în Bosnia-Herțegovina, unde mii de bărbați musulmani au fost uciși de forțele sârbo-bosniace.

"Dacă, așa cum spune președintele nostru, există un fel de Srebreniţa acolo, probabil că va trebui să le venim în apărare", a susţine Kozak.

Oficialul rus a explicat că, deocamdată, insurgenţii din estul Ucrainei par să se descurce singuri, dar a avertizat armata ucraineană să nu intensifice ostilităţile, subliniind că ar fi "începutul sfârşitului" pentru Ucraina.

Scenariul conform căruia etnicii ruși din estul Ucrainei ar putea fi vizați de un masacru precum cel din Srebreniţa, dacă armata ucraineană va obține controlul total în zonele separatiste, a fost lansat de preşedintel rus Vladimir Putin în urmă cu doi ani.

La rândul său, Maria Zaharova, purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, a lansat un avertisment în legătură cu aspiraţiile Ucrainei de a adera la NATO.

"Acest lucru ar conduce doar la escaladarea situaţiei în sud-estul ţării şi ar genera consecinţe ireversibile pentru statalitatea Ucrainei", a avertizat Zaharova.

Statele Unite intenţionează să trimită nave militare în Marea Neagră

Președinția Statelor Unite a comunicat, joi seară, că preşedintele Joe Biden este din ce în ce mai preocupat de suplimentarea efectivelor militare ruse în apropierea frontierelor Ucrainei.

Potrivit unui oficial militar turc, Statele Unite au informat Ankara că două nave militare americane vor ajunge în Marea Neagră pe 14 și 15 aprilie, urmând să rămână în această zonă până pe 4-5 mai.

Ucraina și Rusia se acuză reciproc de încălcarea armistițiului în estul Ucrainei.

În total, bilanțul conflictului separatist izbucnit în 2014 în estul acestei ţări, după anexarea ilegală a peninsulei Crimeea de către Rusia, a ajuns la aproximativ 14.000 de morți.

Potrivit surselor militare de la Kiev, Rusia continuă să acumuleze efective militare în apropierea frontierelor Ucrainei.

Kievul şi Kremlinul se acuză reciproc de escaladare

Șeful Statului Major al armatei ucrainene a precizat că Rusia are 37.500 de militari în regiunea Crimeea iar în regiunile separatiste Lugansk şi Doneţk sunt 28.000 de insurgenți separatiști pro-ruşi comandați de Moscova.

În schimb, partea rusă denunță ceea ce Kremlinul numește "dorința ucrainenilor de agravare a situației".

Kremlinul a comunicat că "președintele Vladimir Putin şi cancelarul german Angela Merkel sunt preocupați de escaladarea tensiunilor".

Vladimir Putin a denunțat, într-o conversație cu Angela Merkel, "provocările" Ucrainei, care, în opinia lui, ar vrea "agravarea situației pe linia de contact".

Sursa: Mediafax

Foto: poziţii separatiste în apropiere de Doneţk

Etichete: Ucraina razboi
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole