Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin a ordonat mărirea livrărilor de gaz către UE, după umplerea rezervoarelor Rusiei

Vladimir Putin a ordonat mărirea livrărilor de gaz către UE, după umplerea rezervoarelor Rusiei

Cerasela Stafie
1 minut de citit Publicat la 23:14 27 Oct 2021 Modificat la 23:16 27 Oct 2021

''Vă rog, după finalizarea umplerii rezervoarelor subterane de gaz în Rusia, până la 8 noiembrie, să începeţi o lucrare graduală şi planificată pentru a creşte volumele de gaz în rezervoarele dumneavoastră subterane din Europa'', a spus Putin, adresându-i-se lui Aleksei Miller, preşedintele-director general al Gazprom, și menționând că este vorba în special de Austria şi Germania, scrie AFP, citat de Agerpres.

”Acest lucru va permite să ne asigurăm într-o manieră fiabilă, stabilă şi ritmică obligaţiile noastre contractuale şi să furnizăm gaz partenerilor noştri europeni toamna şi iarna'', a adăugat liderul rus. Potrivit acestuia, se va crea ''o situaţie mai favorabilă pe piaţa energetică europeană, în general.”

Șeful de la Gazprom a explicat, miercuri seară, în cadrul unei reuniuni privind energia desfăşurată prin videoconferinţă şi prezidată de preşedintele Putin, că plănuiește să finalizeze umplerea rezervoarelor de gaz ruseşti până la 8 noiembrie. El a dat aigurări că va proceda conform rugăminții președintelui.

O treime din gazul Europei provine din Rusia. Întreg continentul se confruntă în prezent cu o criză a prețurilor, cauzată de cererea crescută ca urmare a ameliorării situației epidemiologice.

Stocurile de gaz ale bătrânului continent sunt la cel mai scăzut nivel, din cauza unei ierni prelungite, anul trecut. Totodată, tot din 2020, rezervele nu au fost încărcate suficient.

Condițiile meteorologice au dus și ele la reducerea nivelului contribuțiilor energieri regenerabile, precum cea eoliană. Moscova susține că UE a favorizat în ultimii ani mai degrabă achiziţiile pe piaţa spot, supusă fluctuaţiilor de preţ, decât semnarea de contracte pe termen lung cu Gazprom.

Rusia spune că intenţionează să livreze mai mult gaz, dar doreşte să revină la practica acordurilor multianuale.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole