Antena 3 CNN International News Vladimir Putin, după întâlnirea cu Joe Biden: "Când liderii a două mari puteri nucleare se întâlnesc, o fac pentru ca lumea să fie mai sigură"

Vladimir Putin, după întâlnirea cu Joe Biden: "Când liderii a două mari puteri nucleare se întâlnesc, o fac pentru ca lumea să fie mai sigură"

Președintele rus Vladimir Putin a făcut, primul, declarații după întâlnirea cu Joe Biden, care a durat circa 3 ore, la Geneva. Estimarea inițială pentru cele două runde de dialog era cinci ore.

de Adrian Iclozan    |   

Principalele declarații făcute de Vladimir Putin la întâlnirea cu jurnaliștii:

Despre Tratatul Start 3: "Președintele Biden și-a asumat responsabilitatea de a prelungi Tratatul Start 3, de limitare a armamentului nuclear ruso-american", a spus liderul rus.

Despre revenirea ambasadorilor la post: "Ambasadorii american și rus se vor întoarce la posturi și își vor lua funcțiile în primire. Întrebarea 'când anume' este pur tehnică".

Reamintim, ambasadorul rus la Washington, Anatoli Antonov, a fost rechemat la Moscova în martie pentru consultări după ce Joe Biden l-a numit pe Putin "criminal' într-un interviu.

Putin: O întâlnire eficientă, la obiect, axată pe rezultate

De asemenea, ambasadorul american la Moscova, John Sullivan, a revenit în SUA în aprilie după ce autoritățile de la Moscova i-au recomandat să părăsească țara, pe fondul situației "extrem de tensionate".

Din perspectiva rezultatelor, întâlnirea de miercuri, de la Geneva, a fost catalogată de liderul rus drept "eficientă, la obiect".

Întrebare CNN, legată de ciber-securitate, Ucraina și Opoziția din Rusia: "Am convenit să începem consultări pe această temă, a atacurilor cibernetice, în vederea evitării lor.

Credem că spațiul cibernetic este extraordinar de important. În general este importat, și este în mod special pentru SUA, și, în aceeași măsură, pentru Rusia", a continuat Vladimir Putin.

Confruntat cu realitatea atacurilor informatice asupra unor obiective din SUA, liderul rus a susținut că și Rusia a avut parte de atacuri cibernetice.

Putin: Am fost și noi atacați cibernetic

"De exemplu, a fost atacat unul dintre sistemele de sănătate într-o parte foarte importantă a Rusiei. Asta înseamnă, deci, că această activitate este coordonată. Nu cred că administrația americană este interesată în mod special să le organizeze sau să le examineze. Lucrul de care avem nevoie este consultarea la nivel de experți între statele noastre. Am convenit asta. În principiu, Rusia este pregătită pentru asta", a precizat Vladimir Putin.

El a adăugat că "dinamica întâlnirii nu a fost deloc ostilă, din contră".

"Deși părțile au multe puncte de vedere divergente, am dat dovadă de voință pentru a ajunge la un punct comun.

În ceea ce privește Ucraina, Rusia are o singură obligație, aceea de a implementa prevederile acordului de la Minsk.

Dacă examinăm propunerile Ucrainei, nu e nevoie de cine știe ce educație, pentru a realiza că nu au legătură cu acordul de la Minsk", a insistat Putin.

Referitor la perspectiva aderării Ucrainei la NATO, liderul de la Kremlin a spus că "nu e nimic de discutat" în acest sens.

Putin, despre Navalnîi: Domnul în discuție a făcut ce a vrut

Despre Aleksei Navalnîi: "Domnul în discuție s-a dus în străinătate pentru tratament. De îndată ce a mers la spital, și-a expus materialele video pe internet ... A vrut în mod conștient să încalce legea. A făcut exact ce a dorit să facă. Deci, ce fel de discuție putem avea în legătură cu el?", a comentat Putin, evitând să pronunțe numele lui Navalnîi.

Putin intră într-un dialog cu reporterul CNN Matthew Chance, căruia îi spune că "nu a auzit partea de întrebare referitoare la Ucraina și Opoziția rusă".

Liderul rus se întreabă dacă nu cumva reporterul CNN a adăugat o întrebare suplimentară și îi cere acestuia să transmită mesajul său "în mod echilibrat".

Putin: Nu am fost invitat în SUA

Despre operațiunile din Arctica: "Am vorbit cu președintele Biden în detaliu despre zona arctică, foarte importantă pentru întreaga lume. În ceea ce privește operațiunile noastre acolo, nu am făcut decât să ne modernizăm infrastructura deja existentă".

Despre o eventuală vizită în SUA: "Nu am fost invitat la Casa Albă, trebuie să existe condițiile potrivite pentru a se ajunge la astfel de invitație".

Putin, despre Biden: Are valori morale, este profesionist și echilibrat

Despre întâlnirea cu Joe Biden din trecut, în care acesta din urmă spune că s-a uitat în ochii liderului rus și "nu i-a văzut sufletul" și despre colaborarea cu omologul american:

"Nu îmi amintesc acest episod. Nu e prima dată când aud despre el, dar nu mi-l amintesc... Îl consider pe Biden profesionist, echilibrat, foarte experimentat. Are valori morale, lucru pe care îl găsesc atrăgător".

Ultima întrebare, adresată de o jurnalistă din Canada.

Aceasta l-a rugat pe liderul rus să îi explice fiicei sale de 9 ani de ce este importantă întâlnirea de miercuri, de la Geneva, dintre liderii celor două mari puteri nucleare. De asemenea, l-a întrebat pe Putin de ce tinerii nu sunt lăsați să protesteze în Rusia.

Putin: Când liderii a două mari puteri nucleare se întâlnesc, o fac pentru ca lumea să fie mai sigură

"E bine că fiica ta este interesată de astfel de lucruri iar răspunsul este foarte simplu: când liderii a două puteri nucleare majore se întâlnesc să discute, o fac pentru ca lumea să fie mai sigură. Trebuie doar să te uiți în jur pentru a constata că lumea este frumoasă.

Discuțiile sunt menite să îi ajute pe copiii noștri ca, atunci când cresc, să privească viitorul cu optimism și sper ca întâlnirea de azi a contribuit la asta", a răspuns Vladimir Putin.

Subiecte în articol: Vladimir Putin Joe Biden
TOP articole pe Antena 3 CNN:
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile
Un val de căldură cuprinde România. ANM a emis avertizare cod galben