Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al Rusiei. Dorinţa liderului rus la începutul mandatului

Vladimir Putin, învestit pentru încă şase ani ca preşedinte al Rusiei. Dorinţa liderului rus la începutul mandatului

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 08:20 07 Mai 2024 Modificat la 08:20 07 Mai 2024

Aflat la cel de-al cincilea mandat, în plin război de agresiune împotriva Ucrainei, Vladimir Putin a ordonat forţelor ruse să se pregătească pentru exerciţii cu arme nucleare non-strategice. Acest anunţ vine în timp ce la Moscova a avut loc repetiţia generală pentru parada de pe 9 mai din Piaţa Roşie.

Astăzi, Vladimir Putin își începe cel de-al cincilea mandat de președinte al Rusiei, în cadrul unei ceremonii fastuoase care va avea loc la Kremlin. Învestirea vine după un scrutin în organizat în luna martie, în care Putin nu a avut, practic, adversar. Asta în pofida sancţiunilor la care a fost supus regimul său după declanşarea devastatorului război împotriva Ucrainei, în 2022.

Aflat la putere de aproape un sfert de secol, Putin este cel mai longeviv lider de la Kremlin de la Iosif Stalin încoace. Mandatul său va expira în anul 2030, când va fi eligibil, din punct de vedere constituțional, să candideze pentru încă șase ani.

Între timp, la Moscova au loc pregătirile pentru parada Victoriei, care va avea loc peste două zile în Piaţa Roşie, la care vor lua parte peste 9.000 de soldaţi şi 70 de vehicule militare şi avioane.

Vladimir Putin a instruit Statul Major General să se pregătească pentru exerciții cu armele nucleare non-strategice. Manevrele vor avea loc în viitorul apropiat și vor implica, de asemenea, aviația și marina militară. Ministerul rus al apărării precizează că aceste exerciţii sunt un răspuns la "declarațiile și amenințările provocatoare ale unor oficiali occidentali individuali" împotriva Rusiei.

"Întrebarea care se pune acum este ce va face Putin în cei șase ani la putere. Există temeri că autoritățile ar putea mări impozitele pentru a finanța luptele din Ucraina, pentru a putea recruta mai mulți soldați, iar unii oficiali europeni au avertizat chiar că Rusia ar putea ataca o țară NATO. Nu a existat niciun suspans în jurul realegerii lui Putin. Dar există îngrijorare cu privire la ceea ce va urma", a explicat Emma Burrows, jurnalist Associated Press (AP).

Potrivit unor agenţii de informaţii, citat de publicaţiile occidentale, Rusia pregăteşte acte de sabotaj cu un potenţial ridicat de daune în toată Europea.

Potrivit Financial Times, Rusia a început deja să pregătească mai activ atacuri, incendieri şi distrugeri ale infrastructurii pe teritoriul european, direct şi prin intermediari.

Etichete: Vladimir Putin Rusia
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole