Liderul rus a marcat împlinirea a 350 de ani de naștere a țarului printr-o vizită la muzeu.
Acolo, Putin le-a spus unor tineri antreprenori: "Poate aveți impresia că în războiul cu Suedia, (țarul) a făcut cuceriri teritoriale. Nu a cucerit nimic, a recuperat (ce îi aparținea)".
În comentarii care au fost ulterior televizate, Putin a mers mai departe, făcând o paralelă între ofensiva sa din Ucraina și campania de extindere a Imperiului Rus, purtată de Petru cel Mare.
Vladimir Putin: "Ne-a revenit misiunea de a recupera ce aparține Rusiei"
"Se pare că ne-a revenit și nouă misiunea să recuperăm (ce aparține Rusiei) și să întărim țara. Dacă pornim de la faptul că aceste valori de bază stau la baza existenței noastre, cu siguranță vom reuși să rezolvăm provocările cu care ne confruntăm", a afirmat liderul de la Kremlin.
Putin amintit că, atunci când Petru cel Mare a fondat Sankt Petersburg, fosta capitală a Imperiului, niciuna dintre țările din Europa nu a recunoscut acest teritoriu ca aparținând Rusiei.
"Petru cel Mare a purtat Marele Război al Nordului timp de 21 de ani. Aparent, în războiul cu Suedia a luat ceva de la ei. De fapt, nu a luat nimic de la ei, a recuperat ceva ce aparținea Rusiei.
Toată lumea a considerat că face parte din Suedia. Însă, din vremuri imemoriale, slavii au trăit acolo alături de popoare fino-ugrice.
Vladimir Putin: "Când ne-am retras, am făcut-o doar pentru a merge înainte"
Este, de asemenea, responsabilitatea noastră, să recuperăm (ce ne aparține) și să întărim țara. Da, au existat momente în istoria țării noastre când am fost forțați să ne retragem, dar am făcut-o doar pentru a ne reface puterile și pentru a merge înainte", a prezentat președintele rus versiunea sa asupra acelor evenimente istorice.
Învingător al Suediei în Marele Război al Nordului (1700-1721), Petru cel Mare a făcut din Rusia o putere regională de vârf și un jucător important în relațiile europene din epoca respectivă.
El s-a inspirat de la țările vestice pentru a dezvolta armata, biserica și statul, pe ansamblu.
În narativul oficial, Moscova minimizează afinitatea lui Petru pentru Europa și insistă asupra modului în care fostul conducător a extins granițele Rusiei.
Petru cel Mare a domnit din 1682 până la moartea sa, în 1725.