Putin a spus, sâmbătă, că manevrele neprogramate ale NATO în Marea Neagră reprezintă o provocare serioasă pentru Moscova și că Rusia nu are nimic de-a face cu criza migranților declanșată între Belarus şi Uniunea Europeană, transmite AFP.
''Statele Unite și aliații lor din NATO efectuează exerciții neprevăzute în Marea Neagră. Nu doar cu un grup naval destul de puternic, ci și cu aviație, inclusiv aviație strategică. Este o provocare serioasă pentru noi", a declarat Putin la postul Vesti, conform Agerpres.
Legat de criza migranților, președintele rus a afirmat: ''Văd că toată lumea o știe. Nu avem nimic de-a face cu ce se întâmplă acolo".
Mai multe voci din cancelariile occidentale l-au acuzat în această săptămână pe Putin că a pus la cale împreună cu liderul belarus Aleksandr Lukașenko trimiterea de migranți la frontiera belaruso-poloneză, într-un răspuns la sancțiunile Uniunii Europene.
În comentarii publicate pe site-ul Kremlinului, Putin a arătat că "speră" ca președintele belarus Aleksandr Lukaşenko şi cancelarul Angela Merkel să discute direct despre criza de la granița polono-belarusă, întrucât aceștia ar avea ca destinație Germania.
Putin, "polițistul bun": "Nu ar ajuta relației noastre ca Lukașenko să blocheze gazul spre Europa"
În același timp, Putin i-a transmis lui Lukaşenko să nu blocheze pe teritoriul belarus tranzitul de gaz rusesc către Europa, așa cum liderul de la Minsk a amenințat că va face.
"Acesta ar presupune o gravă afectare a sectorului energetic al Europei şi nu ar ajuta la dezvoltarea relațiilor noastre cu Belarusul", a avertizat liderul de la Kremlin în interviul radiofonic.
Joi, în plină criză la frontiera belaruso-polonă, unde forțele belaruse au masat mii de migranți, Lukaşenko a amenințat să blocheze tranzitul de gaz rusesc prin gazoductul Yamal-Europa dacă Bruxellesul adoptă "sancțiuni inacceptabile" împotriva regimului său.
SUA: Rusia face planuri pentru invazia Ucrainei
Statele Unite ale Americii trag un semnal de alarmă pentru aliații din Uniunea Europeană: Rusia ar putea planifica o eventuală invazie a Ucrainei, pe măsură ce tensiunile izbucnesc între Moscova și blocul Occidental cu privire la migranți și aprovizionarea cu energie.
Evaluările s-ar baza pe informații pe care SUA nu le-au împărtășit încă guvernelor europene.
Un oficial de la Casa Albă a declarat joi seară că SUA se consultă cu aliații în legătură cu deplasarea trupelor ruse la granița cu Ucraina.
"Ceea ce am auzit și văzut astăzi la Washington, D.C. corespunde propriilor noastre constatări și analize, adaugă câteva elemente noi care ne permit să obținem o imagine mai bună și mai cuprinzătoare", a spus ministrul ucrainean de externe, Dmytro Kuleba, la o conferință de presă comună cu secretarul de stat american Antony Blinken.
Rusia spune că desfășurarea militară pe teritoriul său este o chestiune internă și neagă orice intenție agresivă, acuzând în același timp SUA de provocare prin deplasarea navelor de război în Marea Neagră, aproape de teritoriul său.
Tensiuni similare au izbucnit în primăvară, când SUA și NATO au acuzat Rusia că a masat până la 100.000 de soldați, tancuri și avioane de război în apropierea graniței cu Ucraina. Criza s-a atenuat după ce președintele american Joe Biden l-a sunat pe președintele rus Vladimir Putin și a cerut un summit care a avut loc în iunie.