Sancțiunile Occidentului din cauza invaziei Ucrainei de către Putin din 24 februarie au îndreptat Rusia către cea mai gravă criză economică de la căderea Uniunii Sovietice din 1991, deși Moscova spune că impactul global al sancțiunilor ar putea fi mult mai semnificativ.
Șeful Kremlinului a avertizat că prețurile mai mari la energie, combinate cu deficitul de îngrășăminte, vor determina Occidentul să imprime bani pentru a-și cumpăra provizii, ceea ce duce la penurie de alimente în țările mai sărace.
„Vor exacerba inevitabil penuria de alimente în cele mai sărace regiuni ale lumii, vor stimula noi valuri de migrație și, în general, vor crește prețurile alimentelor”, a declarat Putin într-o întâlnire despre dezvoltarea producției alimentare, potrivit Reuters.
„În aceste condiții actuale, un deficit de îngrășăminte pe piața globală este inevitabil”, a spus Putin. „Va trebui să fim mai atenți la aprovizionarea cu alimente în străinătate, în special să monitorizăm cu atenție exporturile către țările care ne sunt ostile”.
Unul dintre aliații lui Putin a avertizat săptămâna trecută că Rusia ar putea limita livrările de produse agricole doar țărilor „prietenoase”, pe fondul sancțiunilor occidentale impuse Moscovei.
Rusia este cel mai mare exportator mondial de grâu, furnizându-l în principal în Africa și Orientul Mijlociu, și un producător major de îngrășăminte care conțin potasiu, fosfat și azot - nutrienți cheie pentru culturi și sol.
Rusia produce peste 50 de milioane de tone de îngrășăminte pe an, 13% din totalul global. Phosagro (PHOR.MM), Uralchem, Uralkali, Acron (AKRN.MM) și Eurochem sunt cei mai mari producători de îngrășăminte.
Sancțiunile, a spus Putin, au perturbat logistica aprovizionării cu îngrășăminte din Rusia și Belarus, în timp ce prețurile mai mari la gazele naturale fac producția de îngrășăminte mai scumpă în Occident.
Într-un avertisment adresat statelor europene, Putin a avertizat că Moscova va răspunde în natură oricărei încercări de naționalizare a activelor rusești, glumitând că o astfel de acțiune este „o armă cu două tăișuri”.
Putin a vorbit la o zi după ce Germania a declarat că autoritatea de reglementare a energiei va prelua controlul asupra Gazprom Germania, o afacere de comercializare, stocare și transport de gaze din care compania rusă Gazprom (GAZP.MM) a anunțat că va ieși vinerea trecută.
Guvernul britanic ar putea decide să intervină și să conducă temporar filiala britanică de aprovizionare cu amănuntul a gigantului rus de gaze Gazprom.
Putin spune că „operațiunea militară specială” a Rusiei în Ucraina este necesară, deoarece Statele Unite foloseau Ucraina pentru a amenința Rusia, iar Moscova a trebuit să apere oamenii vorbitori de limbă rusă din Ucraina de persecuție.
Ucraina a respins pretențiile lui Putin de persecuție și spune că Rusia duce un război de agresiune neprovocat.