Antena 3 CNN Externe Ce se întâmplă cu negocierile ruso-ucrainene. Ministrul de externe de la Kiev, adevărul despre șansele de compromis

Ce se întâmplă cu negocierile ruso-ucrainene. Ministrul de externe de la Kiev, adevărul despre șansele de compromis

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 19:09 25 Mar 2022 Modificat la 19:12 25 Mar 2022

Estimarea vine de la negociatorul-șef al Moscovei, Vladimir Medinski (foto, stânga), care a remarcat, totuși, o apropiere a punctelor de vedere exprimate asupra aspectelor mai puțin importante.

''Pozițiile converg numai asupra punctelor secundare. Însă asupra principalelor (probleme) politice, stăm pe loc'', a precizat Medinski.

El a arătat că Moscova insistă asupra semnării unui ''tratat exhaustiv'', care să cuprindă neutralitatea, demilitarizarea și ''denazificarea'' Ucrainei, precum și recunoașterea, de către Kiev, a suveranității ruse asupra Peninsulei Crimeea și independența celor două ''republici'' separatiste din Donbas.

Potrivit lui Medinski, Kievul este ''preocupat în special de obținerea unor garanții de securitate din partea unor puteri terțe în cazul în care nu va putea intra în NATO'', o poziție pe care negociatorul rus a calificat-o drept ''absolut de înțeles''.

Negocierile ruso-ucrainene au început cu întâlniri față în față, derulate în Belarus, pe parcursul primelor trei runde. 

Începând cu runda a patra, discuțiile au loc online și au atins un ritm aproape zilnic.

Discuții au loc aproape zilnic, dar divergențele rămân

Deși după primele contacte cele două părți manifestaseră un anumit optimism, în ultimele zile rușii și ucrainenii au recunoscut divergențe semnificative.

În paralel, ofensiva militară rusă se află în impas, ca urmare a puternicei rezistențe ucrainene.

Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a acuzat Kievul că ''își schimbă poziția constant şi renunță la propriile propuneri'', presupunerea lui fiind că Ucraina este influențată în acest sens de SUA.

Ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba (foto, dreapta) a estimat, și el, vineri, că procesul de negociere este "foarte dificil".

Kuleba a apreciat că în actualul stadiu al tratativelor nu se întrevede un ''consens'' cu Moscova.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole