"Republica Moldova este şantajată de Putin cu gazul rusesc. Aici, Uniunea Europeană poate să ajute şi face deja acest lucru şi trebuie să eliminăm această posibilitate de şantaj.
În al doilea rând, dacă a reuşit Putin ceva a fost să ne unească.
Vlad Gheorghe: "Intrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, o integrare economică"
Să unească toată Uniunea Europeană împotriva sa şi atunci acesta este cel mai bun moment să se întâmple ceea ce noi, europarlamentarii români, spunem de foarte multe vreme, integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană, care este o integrare economică", a spus europarlamentarul Vlad Gheorghe, sâmbătă, la emisiunea Be EU, de la Antena 3.
Trei ţări care sunt în relaţii extrem de dure cu Rusia au cerut săptămâna aceasta aderarea la Uniunea Europeană. Ucraina, care acum este invadată de Rusia, a fost prima dintre ele.
Liderii ţării au văzut în asta un posibil colac de salvare. Au urmat Republica Moldova şi Georgia, două state care încă au conflicte pe teritoriul lor din cauza politicilor de la Moscova.
Moldova trebuie să rezolve problema Transnistriei, iar Georgia problema Abhazia şi Oseţia de Sud.
Preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut Uniunii Europene să permită aderarea Ucrainei sub o procedură specială, deoarece se apără de invazia forțelor ruse.
Măsurile luate de UE împotriva Rusiei
- restricționarea accesului la piețele de capital și la piețele și serviciile financiare ale UE
- interdicție asupra tranzacțiilor cu Banca Centrală a Rusiei
- interdicție a survolării spațiului aerian al UE și a accesului la aeroporturile UE al operatorilor de transport de toate tipurile din Rusia
- interdicție privind accesul la SWIFT pentru șapte bănci ruse
Sursa: Consiliul Uniunii Europene