Concret, este vorba despre extinderea competențelor Parchetului European, condus de Laura Codruța Kovesi, în zona infracțiunilor de mediu (green crimes).
"Este o muncă uriașă pentru a-i convinge pe alți colegi europarlamentari că acest lucru trebuie făcut foarte repede", spune Vlad Gheorghe.
Procedural, Directiva de Mediu va trebui modificată astfel încât să includă texte care să pună bazele unui astfel de Parchet, ceea ce va genera pentru Comisia Europeană obligația de a propune o legislație în materie.
România are un istoric consistent legat de infracțiunilor de mediu, fiind aproape să fie trimisă în fața Curții Europene de Justiție pentru probleme legate de poluare și riscând procedura de infringement pentru problemele legate de păduri.
Însă Vlad Gheorghe spune că nu sunt vizați cei care-și taie lemne de foc din pădure, ci infractorii bine organizați, care fac defrișări masive și profituri de milioane de euro.
Vlad Gheorghe, europarlamentar: "Dacă ar fi doar cei care taie lemne de foc, pădurile ar sta la locul lor încă 50 - 100 de ani"
"Nu e vorba de copacii tăiați pentru lemne de foc de oamenii care locuiesc în zone împădurite. Dacă ar fi vorba doar de ei, am putea sta încă 50 - 100 de ani fără probleme de împădurire.
Este vorba despre tăierile masive, industriale, pentru care, de regulă, există acte în proporție de 1 la 10 - la fiecare copac tăiat cu acte sunt alți 10 tăiați ilegal. Infracțiunile se petrec cu complicitatea masivă a autorităților locale", susține europarlamentarul grupului Renew Europe.
El atrage atenția asupra faptului că, dacă profiturile sunt de milioane de euro, pagubele sunt de sute de milioane de euro, ca urmare a poluării, alunecărilor de teren și inundațiilor favorizate de defrișări.
Vlad Gheorghe: "Trebuie să vedem cum au rezolvat americanii problema Mafiei în anii '30"
"Trebuie să ne uităm cum s-a rezolvat problema Mafiei în America anilor '30.
Trebuie să vedem cum luăm rezolvarea acestei probleme din zona locală - unde există presiune, există interese și sunt tot felul de grupuri deja create - și o ducem în zona națională sau chiar supra-statală, dacă vorbim de Procurorul Verde european, pentru a veni niște oameni care să nu aibă presiunile și legăturile locale și care să rezolve această problemă", argumentează Vlad Gheorghe.
Nu doar România are o problemă cu infracțiunile de mediu. Spania și în Italia sunt alte două exemple, ultima țară având probleme mari cu traficul de deșeuri.
"Trebuie să mergem și după banii infractorilor", concluzionează Vlad Gheorghe, care estimează că înființarea instituției "Procurorului Verde" european va dura cel puțin 1 - 2 ani.