Antena 3 CNN Be EU Certificatul verde, votat în Parlamentul European. Urmează negocierile cu statele membre, pentru implementare

Certificatul verde, votat în Parlamentul European. Urmează negocierile cu statele membre, pentru implementare

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 17:56 28 Apr 2021 Modificat la 18:17 28 Apr 2021

În cursul zilei au fost votate amendamentele la Regulamentul referitor la certificatul de vaccinare, votul pe ansamblul documentului fiind programat miercuri seară.

Votul din Parlamentul European precede dezbaterile cu statele membre pentru implementarea deciziei până în vară.

Certificatul va permite libera circulație fără formalități legate de pandemie pentru cei care sunt vaccinați, au avut boala sau au un test negativ.

Vlad Gheorghe, europarlamentar: Am propus ca infrastructura pentru certificat să fie finanţată din bani europeni

"Urmează ca pe parcursul lunii următoare să se negocieze o variantă finală între Parlament, Consiliul European şi Comisia Europeană astfel încât în luna iunie să-l avem gata. Partea de operabilitate IT este în lucru deja, pentru că atât Comisia, cât şi Parlamentul au solicitat statelor membre să se apuce deja de treabă.

În România, instituțiile de resort, STS, Ministerul Sănătății, lucrează la instituirea unei căi unice de comunicare cu Comisia Europeană, astfel încât atunci când vom avea varianta 100% finală a Regulamentului, să avem şi infrastructura pregătită. 

Pe partea de infrastructură, delegația română propune un amendament făcut de mine, pentru ca toate investițiile în această infrastructură nouă, în aeroporturi, gări şi unde va mai fi nevoie, să fie eligibile şi finanțabile din fonduri europene.

Asta înseamnă că această infrastructură nu va avea impact bugetar, că nu vor fi folosiţi, neapărat, bani din bugetele naționale, ci bani europeni. Infrastructura poate fi atât software, cât şi hardware. La noi, baza de date este administrată de STS şi ideea este să poată fi legată cu infrastructura administrată de Comisia Europeană.

În același timp, vorbim de infrastructura fizică, mai ales în aeroporturi. Va fi nevoie de cititoare, de instruirea personalului. Sunt sigur că va trece acest amendament şi sunt mândru că este un amendament românesc", a spus  Vlad Gheorghe, europarlamentar Renew Europe (USR-PLUS), într-o intervenţie la Antena 3.

Aplicația va citi în bazele de date naționale dacă titularul este vaccinat, dacă are test PCR negativ sau dacă a trecut prin boală

"Din fericire, Comisia Europeană a luat decizia de creare a unei aplicații unitare şi nu a lăsat statele să îşi dezvolte, fiecare în parte, câte o aplicație.

Asta înseamnă că statele membre vor pune la dispoziția acestei aplicații doar informațiile legate de cetățenii care s-au vaccinat.

În termeni tehnici, vom avea o API (Interfața de Programare a Aplicațiilor) care va citi în baza de date gestionată de STS şi va spune punctual dacă o persoană este sau nu vaccinată, având posibilitatea de a genera un cod QR care ne va folosi în relaţia cu diverse instituţii.

Pe înțelesul tuturor, această aplicație va funcționa exact așa cum funcționează pusă la dispoziție de o companie aeriană. Vom avea, fie pe telefon, fie în format fizic, un document cu un cod QR.

Practic, aceste informaţii vor fi extrase, punctual, din fiecare bază de date din interiorul Uniunii Europene. Aplicația va avea capacitatea de a citi în interiorul unei baze de date: dacă cetăţeanul a trecut prin boală în ultima perioadă, dacă a efectuat un test PCR negativ", a explicat Octavian Oprea, președinte, Autoritatea pentru Digitalizarea României.

Bazele de date cu cei care s-au testat şi cu cei care s-au vindecat de COVID urmează să fie create, a indicat eurparlamentarul Vlad Gheorghe, care a menţionat că testele COVID făcute acasă nu vor fi luate în considerare.

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole