Antena 3 CNN Life Sănătate Prof. dr. Vlad Ciurea: "În orice situaţie critică, încercați să faceți următorul lucru. E bine pentru creier"

Prof. dr. Vlad Ciurea: "În orice situaţie critică, încercați să faceți următorul lucru. E bine pentru creier"

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 08:49 14 Apr 2022 Modificat la 11:52 18 Apr 2022

Un lucru la îndemână pe care poate să-l facă fiecare dintre noi într-o situaţie critică, pentru a trece mai repede peste acea perioadă, este să încerce să râdă, recomandă prof. dr. Vlad Ciurea.

"Râsul este o descărcare fiziologică de empatie asupra unui fenomen care se petrece în jurul tău şi care produce o contracție a mușchilor abdominali, care te descarcă psihic, te apropie de cineva.

În orice situaţie critică, încercați să vă gândiți la ceva plăcut şi ceva care poate vă produce râsul.

Râsul este un alt mister al creierului care ne umple de plăcere, de bunăvoință, de deschidere. Nu poţi să râzi şi să fii un om rău", a explicat prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, la Antena 3.

De asemenea, tot pentru sănătatea creierului este important consumul de dulciuri, dar nu orice fel de dulce, mai spune specialistul. Medicul recomandă ciocolata neagră, spre exemplu, sau mierea.

Prof. dr. Vlad Ciurea, despre alimentele care ne fac mai deştepţi: "Alegeţi cu grijă! Celelalte sunt "poveri" care se metabolizează greu"

Sunt câteva alimente la îndemâna oricui care ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună.

Cap de listă, deşi poate părea greu de crezut, este ciocolata, spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg.

Întrebat ce alimente ar trebui să cosume cei care reţin mai greu, renumitul medic a început cu ciocolata şi a continuat, apoi, cu cafeaua, cacaua şi lecitina.

Prof. dr. Vlad Ciurea: "Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce!"

"Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne "extragem" energie.

Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere! 

Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.

Benefice: ciocolată amăruie, miere, gem fără zahăr

Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao. 

Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.

(...) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!", a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe contul de Facebook.

Etichete: Vlad Ciurea ras creier
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole