Deşi poate părea mai greu de crezut, un desert iubit mai ales de copii ne ajută să stimulăm celula nervoasă şi să avem o memorie mai bună.
Cap de listă, deşi mulţi nu s-ar fi gândit, este ciocolata, spune prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, cunoscut neurochirurg.
Întrebat ce alimente ar trebui să consume cei care reţin mai greu, renumitul medic a început cu ciocolata şi a continuat, apoi, cu cafeaua, cacaua şi lecitina.
"Există o grămadă de stimulatoare a proceselor cerebrale. Toate aceste stimulatoare favorizează învăţarea, şi la şcoală, şi la copilul mic.
Prod. dr. Vlad Ciurea: Creierului îi plac cafeaua, ciocolata, cacaua
Toţi ştim, de exemplu, că în sesiune se foloseşte cafeaua în cantitate mare. Da, ne ajută. Ciocolata ne ajută, cacaua ne ajută, stimulează şi ajută.
Sunt câţiva factori majori în învăţare: cafeaua, ciocolata, cacaua şi o alimentaţie raţională, cât mai puţine lucruri de tip grăsimi, sarmale, prăjeli, acele lucruri care încarcă stomacul şi sângele nu mai merge în creier.
Lecitina este bună, face parte din elementele care susţin celula nervoasă.
Vezi şi: Alimentul care este cel mai mare duşman al creierului. Semnal tras de prof. dr. Vlad Ciurea
Toate vitaminele, toate mineralele au rol important în învăţare.
Celulei nervoase trebuie să-i dăm ceea ce îi place şi ceea ce este necesar pentru a o ţine în funcţiune. Ei îi mai trebuie oxigen, deci aer curat.
Apoi, dulce, dar nu zahăr, care este rafinat. Dar dulcele din miere, din fructe, nu prăjiturele însiropate. Trebuie metabolizat uşor acel dulce care dă energie", a spus prof. dr. Alexandru Vlad Ciurea, într-un interviu televizat.
Aşadar, este vorba despre ciocolată neagră, cu cât mai multă cacao şi mai puţin zahăr şi fără umpluturi sau arome, a mai subliniat medicul.
Prof. dr. Vlad Ciurea: "Creierului îi place dulcele"
"Creierului îi plac dulciurile. Dar nu orice dulce! Zahărul îi face rău, mai ales cel rafinat, de aceea trebuie alese cu grijă produsele cu care ne răsfățăm sau din care ne "extragem" energie.
Vă spun din start: celula nervoasă va fi extrem de mulțumită cu dulciuri cât mai naturale. Ce avem aici? Fructele noastre de sezon, atunci când le avem. Slavă Domnului, România este o țară bogată din acest punct de vedere!
Dacă totuși nu le avem, ne vom bucura de miere sau gem din fructe, dar preparat fără zahăr. (Da, se poate!) Acestea sunt bune și dau energie celulei nervoase.
Alimente benefice: ciocolată amăruie, miere, gem fără zahăr
Dacă sunteți iubitori de ciocolată, recomand ciocolata amăruie, cu o concentrație cât mai ridicată de cacao.
Vă sfătuiesc să renunțați la acele combinații de ciocolată cu umpluturi, siropuri, creme sau arome diverse: sunt "poveri" care se metabolizează greu. Ciocolata amăruie păstrează totuși acel gust original și nealterat de cacao.
(...) Ce-i drept, o lume fără bomboane și ciocolată ar fi mai tristă!", a scris prof. dr. Vlad Ciurea, pe contul de Facebook.