Antena 3 CNN Externe Vitraliile bisericilor din Ucraina demontate pentru a fi protejate de bombardamentele ruşilor

Vitraliile bisericilor din Ucraina demontate pentru a fi protejate de bombardamentele ruşilor

În Lviv, vitraliile bisericilor sunt acoperite cu plăci din lemn OSB pentru eventuale noi bombardamente asupra regiunii.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

În Lviv, vitraliile bisericilor sunt acoperite cu plăci din lemn OSB pentru eventuale noi bombardamente asupra regiunii. Unele dintre acestea au fost deja acoperite, iar altele au fost scoase şi depozitate la Muzeul de Etnografie. 

Pe vitraliile clădirilor Curții de Apel, Parchetul Regional din Lviv, Biserica Armenească, Biserica Sf. Antonie și Biserica Adormirea Maicii Domnului au fost deja montate aceste plăci din lemn.

"Ne-am gândit cum să o facem, pentru că vitraliul este una, iar sculpturile sunt alta. Am încercat să protejăm vitraliile în diferite moduri. Suntem ajutați de restauratori de vitralii și opere de artă. Protejăm ici și colo cu plăci din lemn. La unele dintre ele am pus şi vată minerală din sticlă, pentru a preveni spargerea vitraliul în cazul unei explozii”, a spuns Lilia Onishchenko, şeful departamentului pentru protecţia mediului istoric din Lviv.

[GAL layout="2"]

Pe lângă protejarea vitraliilor bisericilor şi a instituţiilor publice, Lilia Onyshenko încearcă pe cât posibil şi protejarea sculpturilor. Operele de artă încă nu au fost demontate, întrucât nu a fost găsit un spaţiu sigur pentru acestea.

"Unele vitralii sunt foarte greu de protejat. Pentru obiectele de artă mai mici, avem un loc de depozitare, însă pentru cele cu o dimensiune mai mare, nu avem deocamdată. Luăm în considerare și varianta de demontare și adăpostire într-un spaţiu potrivit", a mai spus Lilia Onyshenko.

Vitraliile care au putut fi demontate au fost deja depozitate la Muzeul de Etnografie. Toate aceste acţiuni se desfăşoară cu ajutorul voluntarilor, care se arată dornici în salvarea operelor de artă, potrivit suspilne.media.

Subiecte în articol: vitralii biserica Lviv Ucraina razboi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile