Antena 3 CNN Life Știinţă Vitaminele care sunt absorbite direct din aer

Vitaminele care sunt absorbite direct din aer

Laura Dinu
1 minut de citit Publicat la 12:35 20 Noi 2024 Modificat la 13:29 20 Noi 2024

Ai simțit vreodată cum o gură de aer proaspăt, în natură, îți revigorează corpul și mintea? Cercetările sugerează că acest fenomen nu este doar datorită lipsei de poluare. Conform unui studiu publicat în Advances in Nutrition, există dovezi că oamenii pot absorbi anumite substanțe nutritive direct din aer, denumite "aeronutrienți", pentru a le diferenția de "gastronutrienții" absorbiți prin alimentație, scrie sciencealert.com.

Aeronutrienții, precum iodul, zincul, manganul și anumite vitamine, ar putea suplimenta dieta noastră zilnică. Deși ideea este susținută de date științifice, aceasta a trecut până acum neobservată, deoarece respirația este un proces continuu și subtil, iar cantitățile de nutrienți inhalate sunt extrem de mici.

Cum funcționează aeronutrienții?

Acești nutrienți sunt absorbiți prin vasele de sânge microscopice din nas, plămâni, epiteliul olfactiv (responsabil pentru miros) și orofaringe. Spre deosebire de intestin, care descompune nutrienții înainte de absorbție, plămânii pot capta molecule intacte și le pot transmite rapid în sânge sau creier. De exemplu:

  • Iodul atmosferic: Studiile au arătat că expunerea la aer bogat în iod (în zonele de coastă bogate în alge marine) poate preveni deficiențele de iod.
  • Vitamina B12 aerosolizată. Utilizată deja pentru tratarea deficienței de B12, această metodă este eficientă pentru vegani, persoanele în vârstă sau cei cu afecțiuni metabolice.

Cercetările demonstrează totodată, că Manganul și Zincul pot intra în creier prin neuronii olfactivi. Totodată, structurile sub formă de perișori din sistemul respirator au receptori care pot lega și absorbi nutrienți precum vitamina C, calciul, magneziul și aminoacizii.

În trecut, lucrătorii din spălătorii expuși la iod aveau niveluri mai ridicate ale acestui element în sânge, fără ca dieta lor să se fi schimbat.

Pentru a include aeronutrienții în nutriție, sunt necesare cercetări suplimentare pentru identificarea componentelor benefice din aerul natural, precum păduri, zone montane, ocean, clasificarea acestora ca aeronutrienți și stabilirea dozelor și siguranței, dar și explorarea aplicării aerosolilor pentru micronutrienți precum vitamina D, cu scopul de a combate deficiențele frecvente.

Etichete: nutrienţi vitamine iod
Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole