Antena 3 CNN Externe Visul lui Iohannis la șefia NATO, retezat de Turcia

Visul lui Iohannis la șefia NATO, retezat de Turcia

Planul președintelui Klaus Iohannis de a accede în funcția de Secretar General al NATO a fost lovit, din start, de lipsa de susținere a principalului actor din alianță, Statele Unite ale Americii.

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Însă lovitura de grație a venit pe ultima sută de metri de acolo de unde, până recent, veneau, pe surse, mesaje de susținere pentru candidatura președintelui român.

Astfel, Turcia a decis să sprijine candidatura prim-ministrului olandez în exercițiu, Mark Rutte, la funcția de secretar general al NATO, după ce anterior au circulat informații privind un potențial sprijin al Ankarei pentru Iohhannis.

Turcia era printre ultimele state membre NATO care nu îşi anunțaseră, încă, sprijinul pentru Rutte, ca succesor al lui Jens Stoltenberg.

De ceva vreme SUA, Marea Britanie, Franța şi Germania își anunțaseră opțiunea pentru candidatul olandez.

Mark Rutte s-a deplasat săptămâna trecută la Istanbul pentru a obține sprijinul Turciei pentru candidatura sa.

Erogan a dezvăluit prețul susținerii lui Mark Rutte: "intoleranța" NATO față de PKK și vânzări de arme către Turcia

El s-a întâlnit, vineri, cu președintele Recep Tayyip Erdogan.

Cu acest prilej, Erdogan și-a exprimat speranța ca următorul lider NATO să acorda prioritate preocupărilor Turciei legate de terorism.

"I-am spus că, în conformitate cu spiritul Alianței, nicio organizație teroristă, în special PKK (Partidul Muncitorilor din Kurdistan, n.r.) și asociații săi, nu trebuie tolerată", a declarat președintele turc, de față cu premierul olandez.

Erdogan a mai spus "că este imperativ ca noul Secretar General al NATO să depună eforturi pentru a elimina sancțiunile, restricțiile și obstacolele din domeniul industriei de apărare în rândul aliaților".

Presa internațională nota, în februarie anul curent, că vânzarea de avioane de luptă americane F-16 către Turcia a fost aprobată de Congresul american la scurt timp după ce Turcia a deblocat, la rândul său, aderarea Suediei la NATO, cu care ținuse în șah alianța vreme de mai multe luni.

Foto: Mark Rutte și Recep Tayyip Erdogan în timpul întâlnirii de vineri, 26 aprilie, de la Istanbul (stânga) și Klaus Iohannis (dreapta) într-o declarație de presă la Palatul Cotroceni, la începutul acestei luni

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile