Antena 3 CNN Externe "Virusul leneșului", semnalat pentru prima dată în Europa. Ce este febra Oropouche și cum se manifestă

"Virusul leneșului", semnalat pentru prima dată în Europa. Ce este febra Oropouche și cum se manifestă

de Mia Lungu    |   

Virusul Oropouche, supranumit "virusul leneșului", a fost semnalat la călătorii europeni care se întorceau acasă din America, potrivit Live Science.

Boala cu virus Oropouche, o boală asemănătoare Zika care se răspândește în America, a fost detectată pentru prima dată în Europa, afectând persoane din Spania, Italia și Germania.

În iunie și iulie, 19 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Oropouche au fost detectate în Europa în rândul călătorilor care se întorceau din Cuba sau Brazilia, potrivit Centrului European de Prevenire și Control al Bolilor (ECDC). Boala este transmisă la om de către midges, un tip de muscă care mușcă, precum și de țânțari.

"Prognosticul pentru recuperare este bun, iar rezultatele fatale sunt extrem de rare", a declarat agenția într-o evaluare a riscurilor publicată la 9 august.

Simptome ale infecției cu virusul Oropouche

Virusul Oropouche poate provoca simptome similare cu Zika, inclusiv febră bruscă, dureri musculare, sensibilitate la lumină, dureri oculare, vărsături și erupții cutanate.

În aproximativ 4% din cazuri, virusul poate infecta sistemul nervos, provocând inflamații în jurul măduvei spinării și al creierului sau chiar în interiorul creierului. Cu toate acestea, majoritatea persoanelor se recuperează în decurs de câteva zile până la o lună.

Recent, Brazilia a raportat câteva cazuri pe care anchetatorii le suspectează că au trecut de la mamă la făt în timpul sarcinii. Aceste infecții au fost asociate provizoriu cu complicații, inclusiv pierderea sarcinii și microcefalie, care face ca capul copilului să fie mult mai mic decât media.

Cu toate acestea, din cauza limitării datelor, legătura dintre rezultatele slabe ale sarcinii și virusul Oropouche nu a fost încă confirmată. CDC din SUA și Organizația Panamericană a Sănătății investighează în prezent riscul potențial.

Virusul Oropouche a fost detectat pentru prima dată în 1955 în Trinidad și Tobago, iar de atunci a provocat epidemii în diferite țări din America de Sud, America Centrală și Caraibe. Până în prezent, în acest an, au fost raportate focare în Brazilia, Bolivia, Columbia și Peru, iar Cuba a raportat primele cazuri confirmate.

Răspândirea directă a virusului de la o persoană la alta nu a fost niciodată documentată. În schimb, oamenii se îmbolnăvesc cel mai adesea de la o specie de țânțari numită Culicoides paraensis. În plus, câteva specii de țânțari pot purta și răspândi virusul la oameni.

Măsuri de prevenire a infectării cu virusul Oropouche

Insectele care răspândesc boala nu se găsesc în Europa, iar "până în prezent, nu există dovezi care să ateste dacă midges sau țânțarii europeni ar putea transmite virusul", a precizat ECDC în evaluarea sa a riscurilor.

Această lipsă de dovezi, combinată cu faptul că virusul nu se răspândește între oameni, face foarte puțin probabilă contractarea bolii la nivel local în Europa.

Cu toate acestea, riscul de a contracta boala în străinătate este "moderat", iar ECDC recomandă persoanelor care călătoresc în locuri în care virusul Oropouche se răspândește să ia măsuri de precauție.

Măsurile de siguranță includ utilizarea repelentului de insecte și purtarea de cămăși cu mânecă lungă și pantaloni lungi atunci când se află afară. Plasele de pat tratate cu insecticide ar trebui, de asemenea, să fie luate în considerare în camerele care nu sunt protejate în mod adecvat sau climatizate. Nu există vaccin pentru virusul Oropouche.

De ce este numit „virusul leneșului”

Unele titluri s-au referit la virusul Oropouche drept "virusul leneșului" sau "febra leneșului". Acest lucru se datorează faptului că leneșul cu gât palid (Bradypus tridactylus) poate fi o gazdă animală cheie pentru virus, insectele transmițându-l de la leneși la oameni și invers.

Cu toate acestea, principalele gazde animale ale virusului Oropouche nu au fost încă confirmate. În afară de leneși, mai sunt câteva păsări sălbatice și câteva primate, precum maimuțele capucin (Cebus) și uliu (Alouatta).

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile