Toate vaccinurile au sărit peste testarea pe animale din cauza urgenței?
''Nu au sărit această etapă. Fac toate etapele în paralel. Mulți oameni întreabă despre WarpSpeed și cum am putea să comprimăm o perioadă de testare de 5-10 ani, cât durează de obicei, în 10-12 luni. Nu înseamnă că e sacrificată siguranța vaccinului. Profilul de siguranță e aplicat. Dar fac totul în paralel și nu secvențial. Normal, din cauza costurilor, companiile famaceutice lucrează la un vaccin etapă după etapă, ar putea să-l distrugă după o etapă, ca să găsească o combinație mai bună. De-asta durează așa de mult. Acum merg cu toate etapele înainte în același timp, ceea ce e foarte costisitor dar ne oferă și mai multe șanse de a ne atinge scopul pentru a obține un produs în final.
Dacă vaccinul e folosit deja pentru oameni, ce sens mai are să fie studiat și pe animale? Ce ați putea afla sau ce ați putea schimba?
''Ce nu știm referitor la oameni și animale e care e longevitatea vaccinului, cât durează imunitatea. Care e răspunsul imunitar predictibil al acelui vaccin. Putem analiza în detaliu aceste chestiuni în testele pe animale. Putem să studiem și modul de transmitere. Cât de ușor e să fie transmis de la un animal la altul. Asta ne dă o idee cu privire la transmiterea între oameni. Sunt multe informații pe care le putem analiza într-un mediu controlat, pe care nu-l putem obține în lumea reală.
E corect să spunem că ce aţi aflat de la testele pe animale ar putea dicta schimbări?
Potrivit studiilor și raportărilor, pentru vaccinul Pfizer e undeva de 90-95 la sută, iar pentru Moderna e 95% eficacitate din faza a treia a testelor clinice analizate. Aceste procente se vor schimba pe măsură ce tot mai mulți oameni vor fi vaccinați.
Acum vaccinurile durează câteva luni. Corect?
Da, e corect în acest moment. Cred că această informație va fi actualizată pe măsură pe primim informații despre oamenii vaccinați. O să fie un flux continuu de actualizare. Niciun om nu răspunde identic ca altul. Unii oameni ar putea avea nevoie de o doză de întărire a imunității după 6 luni, alții, în funcție de imunitate, s-ar putea să nu aibă nevoie de un sau doi'', a spus Dr. John M. Dye Jr, Institul de cercetare medicală al Armatei SUA Frederik, Maryand.
Interviul integral, în imaginile video de mai sus.