Antena 3 CNN Life Sănătate Val de viroze fără precedent în rândul copiilor! Dr. Mihai Craiu: ”Dacă apare oricare dintre cele două semne, să se adreseze imediat medicului”

Val de viroze fără precedent în rândul copiilor! Dr. Mihai Craiu: ”Dacă apare oricare dintre cele două semne, să se adreseze imediat medicului”

Andreea Ştefan
1 minut de citit Publicat la 12:07 16 Noi 2022 Modificat la 12:27 16 Noi 2022

Medicul Mihai Craiu ne spune care sunt pericolele și la ce trebuie să fie atenți părinții.

”Cred că primul mesaj către ascultătorii noștri trebuie să fie unul pozitiv și liniștitor. Vorbim despre o afecțiune importantă prin severitate, dar nu de o magnitudine catastrofală.

Autoritățile de sănătate publică din Franța și nu numai, și din Luxemburg și din Statele Unite, ieri, statul Oregon a declarat și el stare de urgență sanitară și a întrerupt operațiile nonurgente, tocmai pentru a putea spitale de copii să facă față acestui scenariu.

Ne aflăm într-o situație care era previzibilă. Efectele de protecție induse de pandemie, tot ce am făcut ca un comportament altfel decât înainte de pandemie, spălatul pe mâini, purtatul măștilor, distanțarea socială, a adus la acumularea a trei generații de copii care s-au tot născut și care nu au dezvoltat un răspuns imun prin răceli luate în colectivitate și sunt naivi imunologic.

La ce trebuie să fie atenți părinții

În primul rând, la copiii foarte, foarte mici, mă refer aici la sugarii de 6 luni sau mai puțin, n-are rost să speriem toți părinții. De ce e importantă chestia asta? Din două motive: pentru că acești sugari foarte mici au ca singură sursă de îmbunătățire a imunității laptele de mamă pe care îl primesc. Deci copiii care sunt arătați artificial nu primesc imunoglobulinele de tip a.

Deci cei foarte mici alăptați artificial ar trebui în mod special să fie protejați prin evitarea spațiilor publice aglomerate, ar trebui să nu se joace fratele mai mare care frecventează grădinița sau școala cu el sau să nu-l pupe pe mâini și pe față, întrucât copiii mici duc mâinile la față și s-ar putea contamina prin picăturile de salivă cu un virus respirator. 

Dacă apare oricare dintre cele două semne generale de pericol, adică respirație mai frecventă decât 50 pe minut, respirație grea cu burtica, cu înfundarea părților moi, să se adreseze imediat la medic”, a recomandat medicul Mihai Craiu la Antena 3 CNN.

Etichete: Dr. MIhai Craiu
Citește mai multe din Sănătate
» Citește mai multe din Sănătate
TOP articole