Antena 3 CNN Politică Virgil Popescu: "Nu înţeleg de ce s-a creat această panică" | "Traderul de energie ar trebui să facă un profit de câteva procente"

Virgil Popescu: "Nu înţeleg de ce s-a creat această panică" | "Traderul de energie ar trebui să facă un profit de câteva procente"

Georgiana Adam
3 minute de citit Publicat la 07:35 25 Aug 2022 Modificat la 07:36 25 Aug 2022

Virgil Popescu a anunţat că românii trebuie să știe că "au o umbrelă protectoare a Guvernului și a Coaliției" cu ordonanța privind compensarea facturilor la energie.

"Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă. Nu înțeleg de ce s-a creat această panică", a spus ministrul la Digi24.ro.

"Să fie de la început foarte clar, avem în vigoare o ordonanță care este promulgată, este lege aprobată de Parlament, care are un plafon de 80 de bani la energie electrică pentru consumul până în 300 kilowați și de 68 de bani pentru consumatorul social, pentru consumul de până în 100 de kilowați. Deci avem acest lucru pe masă, românii nu trebuie să-și facă probleme dacă se încadrează în aceste limite de consum.

Și vă spun cu toată certitudinea, pe calculele pe care le avem de la Autoritatea de Reglementare, peste 80% din români se încadrează în aceste clase de consum. La gaze naturale avem deja o piața reglementată. S-a reglementat în această ordonanță - practic există un preț la care producătorii au obligația să vândă către furnizorii de clienți casnici, acela este de 150 de lei pe megawați. Furnizorul nu poate să-și pună decât un tarif de furnizare, tariful de transport, care este reglementat, acciză, și să vândă mai departe. Iar pentru încălzire, prețul este de 250 de lei pentru CET-uri, care produc și energie electrică și gaze. Iar românii vor plăti 31 de bani pe kilowatt sau 13 lei pe megawatt - consumatorul casnic -, iar firmele care consumă până-n 50.000 de megawați pe an 37 de bani", a explicat Virgil Popescu, la Digi24.

Ministrul Energiei a mai explicat că, în ciuda creşterii preţurilor la gaze pe piaţa internaţională, românii trebuie să ştie că sunt protejaţi de plafonarea preţurilor la energie.

"Deci avem o ordonanță, nu văd de ce s-a creat atâta panică în piață. Avem în vigoare o ordonanță, Guvernul a aprobat-o, Coaliția a aprobat-o, ne-o asumăm, liderii Coaliției au spus foarte clar că tot ce s-a consumat se va plăti, deci nu se pune absolut nicio problemă. Vorbim de o optimizare și vorbim de faptul că ne dorim ca toți participanții la această piață de energie să contribuie. Nu e normal ca unii să câștige foarte mulți, iar alții să piardă. De aceea discutăm de optimizarea acestei scheme şi de impozitarea lanţului de vânzare", a declarat Virgil Popescu.

"Traderul de energie nu ar trebui să facă un profit decât de câteva procente"

În legătură cu traderii de energie din piaţă care fac profituri uriaşe în această perioadă, ministrul Energiei a precizat că profitul acestor companii este nemeritat.

“Vă spun foarte sincer: dacă ar fi după mine – dar nu fac politică fiscală – eu le-aş lua diferenţa asta de bani, pentru că este un profit nemeritat şi toţi trebuie să contribuim să trecem această criză care e o iarnă complicată.  Aş recomanda tuturor calm, pentru că orice alarmare în piaţă va crea o panică în piaţă şi va duce la ridicarea acestor preţuri”, a spus Virgil Popescu.

Întrebat dacă traderii sunt aşa-numiţii “băieţi deştepţi” din energie, ministrul a răspuns: "Băieţii deştepţi sunt băieţii care ştiu să facă speculaţii în zone tulburi. Dacă eşti lăsat de către stat să faci lucrul ăsta, înseamnă că e o problemă în acel stat. Noi nu vrem să mai facem să se întâmple acest lucru şi… ceea ce fac ei, să ştiţi, este legal, nu este ilegal. Dar tot legal este şi pentru stat să se protejeze şi să pună anumite taxe suplimentare. Dacă ar fi după mine, eu le-aş lua toată această diferenţă. Acest câştig speculativ. Să le rămână un câştig care este normal. Asta probabil că o să şi facem".

Întrebat dacă există consens în coaliţie pe acest subiect, Popescu s-a declarat "convins" că acesta există.

Etichete: Virgil Popescu
Citește mai multe din Politică
» Citește mai multe din Politică
TOP articole