Problemele au fost depistate încă din luna noiembrie a anului trecut. Personalul medical de la Spitalul Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara a constatat că fitrele măştilor pe care le purtau se dezlipleau.
15.000 de măşti contrafăcute, destinate medicilor
Angajaţii au făcut descoperirea la scurt timp după ce reprezentanţii unităţii medicale cumpărase un lot de aproape 15.000 de astfel de măşti.
''Au fost nişte momente extrem de neplăcute, pentru că unica protecţie pe care tu o ai faţă de virus, nici să nu îl transmiţi mai departe, nici să îl duci acasă, nici să te îmbolnăveşti tu, era echipamentul de protecţie. Undeva, cineva a vrut să facă rabat la calitate, sau să încerce să folosească şi materiale mai ieftine care aşa cum s-a văzut, n-au mai fost eficiente şi s-au dezintegrat'', a spus un medic de la Spitalul de Boli Infecţioase Victor Babeş din Timişoara.
Conducerea spitalului a luat imediat măsuri.
Virgil Musta: ''Doi colegi de-ai noştri au rămas fără această supapă în timp ce consultau pacienţii''
''Erau în zona roşie, cu risc de contaminare. Ei când au văzut că nu mai au supapa, pentru că respirau prea uşor faţă de cum respirau cu câteva minute înainte, au ieşit din zonă şi ne-au anunţat. Tot lotul de 15.000 pe care l-am achiziţionat a fost returnat urmând ca să primim măşti conforme în schimb acestui lot'', a spus Virgil Musta, şeful secţiei COVID-19 de la Spitalul de Boli Infecţioase din Timişoara.
Oamenii legii au deschis o anchetă şi au stabilit că măştile erau fabricate în Polonia, iar distribuitorii care le comercializau erau din Timişoara şi din Bucureşti.