Potrivit medicului, prima soluție este aceea de a avea un număr cât mai mic de noi infectări și, automat, un număr în scădere de forme grave. Acest lucru presupune respectarea în continuare, dar cu strictețe, a regulilor de protecție: purtarea măștii, distanțarea și igiena mâinilor: ”Nimic nou aici, doar să nu lăsați încă garda jos în niciun moment! Cu toate neplăcerile foarte frustrante pentru oricare dintre noi, rămâne soluția cea mai bună, împreună cu vaccinarea, pentru a evita ceva care poate deveni un coșmar”.
A doua soluție presupune ca cei care au simptome să se testeze pentru a depista din timp boala, să țină permanent legătura cu medicul de familie, iar dacă simptomele evoluează să meargă cât mai repede la spital pentru o evaluare: ”Acest lucru, făcut la timp, vă poate salva viața! Evaluarea nu presupune internare în spital, se sună la 112, veți merge la spital și vi se va face o evaluare ce constă în analize de sânge specifice și alte investigații din care se va vedea nivelul de afectare a plămânilor, afectarea altor organe etc. După această evaluare, dacă starea nu e foarte gravă, veți merge înapoi acasă în aceeași zi, după cca 1-2 ore, dar veți ști <cum stați>. Ideal este ca această evaluare să fie făcută în jurul zilei a 5-a de boală (de la debutul simptomelor)”.
Cel mai probabil în comunitate circulă tulpina B117 din Anglia, care este mult mai contagioasă, deci și riscul de îmbolnăvire este mai mare, spune medicul.
Când vom scăpa de pandemie? Medicul Adrian Marinescu, despre momentul când ”lucrurile vor fi mai echilibrate”
Până duminică, pe teritoriul României, au fost confirmate 828.283 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19), iar 20.900 de persoane au decedat.
În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 9.560. Dintre acestea, 1.093 sunt internate la ATI.
Coronavirus în România. Avertismentul dat de Beatrice Mahler după explozia de infectări cu COVID-19: ''Media de vârstă este în scădere faţă de anul 2020''
Pe teritoriul României, 47.069 de persoane confirmate cu infecție cu noul coronavirus sunt în izolare la domiciliu, iar 13.771 de persoane se află în izolare instituționalizată. De asemenea, 50.503 persoane se află în carantină la domiciliu, iar în carantină instituționalizată se află 114 persoane.