Vineri 13 este considerată o zi cu ghinion și este un coșmar pentru mulți oameni. Unii ajung chiar să nu mai iasă din casă de teamă că ceva rău se va întâmpla. Nimeni nu știe exact care este originea superstiției, însă CNN a sintetizat câteva teorii.
Când vine vorba de ghinion, există puține superstiții la fel de răspândite în cultura occidentală ca Vineri 13. La fel ca o pisică neagră și spargerea unei oglinzi, noțiunea unei zile care poate aduce nenorociri este adânc înrădăcinată, chiar dacă oamenii nu pot explica motivul.
Specialiștii au dat și un nume celor două fobii. Teama de numărul 13 se numește Triskaidekafobie, iar teama de vineri 13 se numește Paraskavedekatriafobie.
Combinația de marți 13 îi sperie pe unii oameni, asta pentru că, în astrologie, ziua de marți înseamnă „trei ceasuri rele”, iar potrivit numerologiei, cifra 13 aduce ghinion.
De ce vineri, 13 este considerată zi cu ghinion
La fel ca multe superstiții care au evoluat de-a lungul timpului și de-a lungul culturilor, este dificil de identificat originile exacte ale zilei de Vineri 13. Ceea ce știm, totuși, este că atât vineri, cât și numărul 13 au fost considerate ghinioniste în anumite culturi de-a lungul istoriei. În cartea sa „Originile extraordinare ale lucrurilor de zi cu zi”, Charles Panati urmărește conceptul de ghinion din mitologia nordică, când Loki, zeul relelor, a spart poarta unui banchet în Valhalla, reducând numărul zeilor prezenți la 13. Înșelat de Loki, zeul orb Hodr a fost păcălit să-l împuște pe fratele său Balder, zeul luminii, bucuriei și bunătății, cu o săgeată cu vârf de vâsc, ucigându-l instantaneu.
Din Scandinavia, explică Panati, superstiția s-a răspândit apoi în sudul Europei. Mulți cred că motivul ghinionului purtat de numărul 13 vine din Biblie. Se crede că Iuda, care l-a trădat pe Isus, a fost al 13-lea oaspete care s-a alăturat la Cina cea de Taină.
În tradiția biblică, conceptul de vineri ghinioniste se întinde chiar mai departe decât răstignirea: se spune că vinerea este ziua în care Adam și Eva au mâncat fructul interzis din Pomul Cunoașterii; ziua în care Cain l-a ucis pe fratele său, Abel; ziua în care Templul lui Solomon a fost răsturnat; și în ziua în care arca lui Noe a pornit în Marele Potop.
Cu toate acestea, abia în secolul al XIX-lea, Vineri 13 a devenit sinonim cu ghinionul: după cum explică Steve Roud în „The Penguin Guide to the Superstitions of Britain and Ireland”, combinația dintre Vineri și numărul 13 este o invenție victoriană. În 1907, publicarea romanului popular al lui Thomas W. Lawson „Vineri, al treisprezecelea” a captat imaginația oamenilor cu povestea sa despre un broker fără scrupule care a profitat de superstițiile din jurul datei pentru a prăbuși în mod deliberat piața bursieră.
Dacă săpăm mai adânc, totuși, găsim și dovezi că atât Vinerea, cât și numărul 13 au fost mult timp privite ca un semn de noroc. În vremurile păgâne, de exemplu, se credea că vinerea are o asociere unică cu divinul feminin. Primul indiciu poate fi găsit de fapt în nume, care este derivat din engleza veche și înseamnă „ziua lui Frigg”. Atât regină a Asgardului, cât și o puternică zeiță a cerului în mitologia nordică, Frigg (cunoscută și sub numele de Frigga) a fost asociată cu dragostea, căsătoria și maternitatea.
Frigg a oferit protecție caselor și familiilor, a menținut ordinea socială și a putut țese soarta așa cum făcea cu norii. Ea poseda și arta profeției și putea dărui sau fura fertilitatea. Pe de altă parte, Freyja, zeița iubirii, fertilității și războiului cu care Frigg a fost adesea confundată, a fost înzestrată cu puterea de a face magie, de a prezice viitorul și de a determina cine va muri în bătălii. Aceste zeițe erau venerate pe scară largă în întreaga Europă și, datorită acestor asocieri, vinerea era considerată o zi norocoasă pentru căsătorie de către nordici și teutoni.
Cu toate acestea, pe măsură ce creștinismul a luat avânt în Evul Mediu, păgânismul a fost în contradicție cu noua credință patriarhală. Nu numai că liderii săi s-au opus venerării mai multor zei și zeițe, dar sărbătorirea zilei de vineri, numărul 13 și zeițele care invocau dragostea, sexul, fertilitatea, magia și plăcerea au fost considerate nesfinte.
Atât de venerate erau aceste zeități, încât a-i face pe oameni să renunțe la ele s-a dovedit a fi o adevărată provocare. Dar autoritățile au persistat în campania lor, etichetând atât zeitățile, cât și femeile care le venerau drept vrăjitoare.
„Când triburile nordice și germanice s-au convertit la creștinism, Frigga a fost alungată pe un vârf de munte și etichetată ca vrăjitoare. Se credea că în fiecare vineri, zeița convoca o întâlnire cu alte unsprezece vrăjitoare, plus diavolul – o adunare de treisprezece – și plănuia întorsături rele ale sorții pentru săptămâna următoare”, scrie Panati.
Alte superstiții legate de numărul 13
- Dacă 13 persoane stau la o masă pe data de vineri 13, una dintre ele se va îmbolnăvi
- Să nu treci sub o scară
- Să nu spargi oglinzi
- Să nu deschizi umbrela în casă
- Să nu întâlnești o pisică neagră
- Să nu te tunzi
- Să nu te muți într-o casă nouă
- Dacă o femeie îşi serbează ziua într-o zi de vineri 13, în mai puţin de un an se va căsători şi va avea un copil
- Să te căsătorești într-o zi de vineri 13 este de rău augur
Un an calendaristic are cel puțin o zi de vineri care cade pe data de 13, dar poate să apară de trei ori în același an.