Antena 3 CNN Actualitate „Vinerea verde”. Tot mai mulți români aleg să conducă mașini electrice. Care sunt avantajele lor

„Vinerea verde”. Tot mai mulți români aleg să conducă mașini electrice. Care sunt avantajele lor

de Ioana Coman    |   

Tot mai mulți șoferi români aleg să conducă mașini electrice pentru a reduce poluarea, dar stațiile de încărcare și service-urile dedicate acestor autoturisme sunt insuficiente în țara noastră. Este doar una dintre temele dezbătute la Salonul Auto București, în cadrul dezbaterii „Vinerea Verde”, organizată de Fundația Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României. La dezbatere a participat și ministrul energiei, Sebastian Burduja.

Tot mai multe mașini electrice își fac apariția pe străzile din România. Acestea pot fi conduse precum mașinile pe combustie, dar necesită o atenție mult mai mare, spun experții. 

Ciprian Cherciu, antreprenor: Lucrurile sunt puțin diferite cu mașinile electrice. Pe lângă partea de pilotaj, este un alt stil de pilotaj, pentru că ceea ce la mașinile pe combustie reprezintă repere, adică turația motorului, treapta de viteză, dispar totalmente la o mașină electrică. Și ceea ce poate să pară mai simplu, că ai o accelerație și o frână, devine deodată mai complicat, pentru că trebuie să simți în fiecare moment care este viteza, cu ce vitezi te deplasezi și nu mai ai reperul turației motorului. Deci trebuie să simți foarte bine mașina. Stilurile de pilotaj sunt puțin diferite, nu ai întârzieri în momentul în care accelerezi.

Cu toate că mașinile electrice sunt tot mai populare, numărul stațiilor de încărcare este insuficient.

Sebastian Burduja, ministrul Energiei: La nivelul Ministerului Energiei, ce ne preocupă pe noi este, evident rețeaua de stații de încărcare pentru mașinile electrice, unde, din păcate, în România lucrurile s-au dezvoltat ad hoc, ca să nu spun haotic, adică fiecare s-a gândit cam pe unde, cum. Fără să existe un dialog între ministere și autorități locale, fără să existe o planificare. Mai mult decât atât, interfața cu cetățeanul diferă de la o localitate la alta. Dacă facem un drum Constanța-Oradea cu un autovehicul electric, constatăm că trebuie să avem vreo trei-patru aplicații pentru a putea să-l reîncărcăm pe parcurs.

Și numărul service-urilor dedicate mașinilor electrice este scăzut.

Roxana Dima, purtător de cuvânt RAR: Registrul Auto Român autorizează service-urile care se ocupă de mașinile electrice. Din păcate, nici aici veștile nu sunt foarte bune, pentru că vorbim de câteva zeci de service-uri autorizate, având în vedere că numărul de mașini electrice care circulă în România în momentul de față este undeva la 70.000. Așadar câteva zeci este puțin. Noi îi încurajăm pe cei care au custodie astfel de service-uri să facă demersurile necesare. 

Mașinile electrice reduc emisiile de poluanți, îmbunătățesc calitatea aerului și scad dependența de combustibili fosili. Cu alte cuvinte, contribuie la protejarea mediului și la combaterea schimbărilor climatice.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile