Antena 3 CNN Externe Vindecată de cancer la 13 ani, cu o terapie revoluţionară: "În cele din urmă aș fi murit. Aşa înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt"

Vindecată de cancer la 13 ani, cu o terapie revoluţionară: "În cele din urmă aș fi murit. Aşa înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt"

Georgiana Adam
1 minut de citit Publicat la 08:50 11 Dec 2022 Modificat la 13:27 11 Dec 2022

Până la acest tratament, toate celelalte terapii folosite pentru leucemia lui Alyssa au eșuat.

Medicii de la spitalul Great Ormond Street Hospital au folosit "editarea bazei" pentru a realiza o performanță de inginerie biologică și pentru a-i construi un nou medicament viu.

După şase luni de atunci, cancerul este nedetectabil, dar Alyssa este în continuare monitorizată în cazul în care acesta revine.

Citeşte şiDe ce nu e bine să mănânci pâine feliată. 5 motive pentru care să nu mai consumi acest produs

Alyssa, care are 13 ani și este din Leicester, a fost diagnosticată cu leucemie acută limfoblastică cu celule T în luna mai 2021.

Celulele T ar trebui să fie gardienii organismului, iar cancerul fetei era agresiv. Chimioterapia și apoi un transplant de măduvă osoasă nu au reușit să îl elimine din corpul ei. Acum, medicina experimentală a avut efect.

"În cele din urmă aș fi murit", a spus Alyssa. Mama ei, Kiona, a declarat că în această perioadă a anului trecut se temea de Crăciun, "gândindu-se că este ultimul nostru moment cu ea". 

Și apoi "a plâns pur și simplu" la cea de-a 13-a aniversare a fiicei sale, în ianuarie, scrie BBC.

Ceea ce s-a întâmplat în continuare ar fi fost de neconceput cu doar câțiva ani în urmă și a fost posibil datorită progreselor incredibile în domeniul geneticii.

Echipa de la Great Ormond Street a folosit o tehnologie numită editare de bază, care a fost inventată în urmă cu doar șase ani.

Editarea bazelor le permite oamenilor de știință să se apropie de o parte precisă a codului genetic și apoi să modifice structura moleculară a unei singure baze, transformând-o în alta și schimbând instrucțiunile genetice.

Echipa de medici și oameni de știință a folosit acest instrument pentru a crea un nou tip de celule T capabile să vâneze și să ucidă celulele T canceroase ale Alyssei. Au început cu celule T sănătoase care proveneau de la un donator și au început să le modifice.

Alyssa a rămas vulnerabilă la infecții, deoarece celulele de design au atacat atât celulele T canceroase din corpul ei, cât și pe cele care o protejează de boli.

După o lună, Alyssa a intrat în remisie și a primit un al doilea transplant de măduvă osoasă pentru a-și reface sistemul imunitar.

"Pur și simplu înveți să apreciezi fiecare lucru mărunt. Sunt recunoscătoare că sunt aici acum", a spus Alyssa.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole