Antena 3 CNN Life Știinţă Cercetătorii au descoperit de ce te doare capul după ce bei vin roșu. Și nu are legătură cu numărul de pahare băute

Cercetătorii au descoperit de ce te doare capul după ce bei vin roșu. Și nu are legătură cu numărul de pahare băute

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 23:21 20 Noi 2023 Modificat la 23:21 20 Noi 2023

Echipa de la Universitatea din California susține că acest lucru se datorează unui compus din strugurii roșii care poate influența modul în care organismul metabolizează alcoolul.

Compusul este un antioxidant sau flavanol numit quercetină.

Vinul Cabernet din Valea Napa, de exemplu, conține niveluri ridicate de quercitină, spun cercetătorii. Strugurii roșii produc mai multă quercetină atunci când sunt expuși la soare.

Unul dintre cercetători, profesorul Andrew Waterhouse, a declarat, pentru BBC News, că vinurile roșii mai scumpe ar fi mai rele pentru persoanele predispuse la dureri de cap, spre deosebire de soiurile de vin roșu mai ieftine.

"Soiurile ieftine de struguri sunt cultivate pe viță de vie cu bolți foarte mari și multe frunze, așa că nu primesc atât de mult soare, în timp ce strugurii de înaltă calitate provin din culturi mai mici, cu mai puține frunze. Cantitatea de soare este gestionată cu atenție pentru a îmbunătăți calitatea vinului”, a declarat acesta.

De-a lungul vremii, au fost avansate mai multe teorii pentru a explica durerile de cap provocate de vinul roșu, care pot apărea la 30 de minute după ce s-a băut chiar și o cantitate mică.

Unii au sugerat că una din cauze ar putea fi reprezentată de sulfiți - conservanți care prelungesc durata de depozitare și mențin vinul proaspăt. Totuși, în general, conținutul de sulfiți este mai mare în vinurile albe dulci decât în cele roșii.

Și, deși unele persoane pot fi alergice la sulfiți și ar trebui să îi evite, există puține dovezi că aceștia sunt de vină pentru durerile de cap.

Un alt posibil vinovat este histamina - un ingredient mai des întâlnit în vinul roșu decât în cel alb sau rose.

Histamina poate dilata vasele de sânge din organism, ceea ce ar putea declanșa dureri de cap. Dar, din nou, lipsesc dovezile absolute cu privire la această teorie.

Citește mai multe din Știinţă
» Citește mai multe din Știinţă
TOP articole