Antena 3 CNN Emisiuni Agricool Vinul fără alcool, secretul cu care doi români au găsit succesul în afaceri. Ce conţine băutura inventată la noi şi îmbuteliată în Germania

Vinul fără alcool, secretul cu care doi români au găsit succesul în afaceri. Ce conţine băutura inventată la noi şi îmbuteliată în Germania

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 10:11 06 Ian 2024 Modificat la 10:11 06 Ian 2024

Nu este dezalcolizat, ci produs de la zero după o tehnologie proprie. George Nistor şi prietenul său, Marius Băldean, fac vinuri care au la bază suc de struguri oprit din fermentaţie. Fac spumant alb, spumant roze, un vin alb şi unul roşu. 

Must, suc de pepene, infuzie de rădăcină de genţiană, suc concentrat de struguri albi, extract de orez fermentat şi sirop de orez - aşa arată varianta fără alcool a celebrului vin Sauvignon Blanc. E inventat de doi români, după multe luni de cercetări şi încercări.

"La vinurile noastre, inovaţia acestora este că sunt recompuse de la zero păstrând proprietăţile organoleptice pe care vinul le are. 

Ne bazăm pe must, mustul de struguri, peste care construim cu sucuri şi arome naturale, într-o perioadă în care consumerismul în ceea ce priveşte alcoolul e în scădere şi e în creştere consumerismul vis a vis de produsele non-alcoolice.

Am căutat multe branduri pe piaţă, atât naţională cât şi internaţională, de vinuri fără alcool şi am observat că rămâne un gust nesatisfăcător, de drojdie şi un pic acrişor în momentul în care acestea sunt dezalcoolizate", a explicat Marius Băldean, sâmbătă, la emisiunea Agricool, de la Antena 3 CNN.

Anterior, Marius Băldean şi asociatul său, George Nistor, au fost în Statele Unite unde au lucrat în domeniul ospitalităţii. 

De acolo s-au inspirat, iar visul lor a început să prindă contur. Au reuşit să creeze vinul fără alcool alături de un institut de cercetare din Marea Britanie.  

În final, s-au oprit la patru tipuri de vinuri - spumant alb, spumant roze, un vin alb şi unul roşu.

"Este un vin spumant foarte fructat care are în compoziţie, pe lângă mustul de struguri, suc de merişoare care e preponderant şi e principala notă care se simte.

Apoi, a fost o provocare găsirea unui furnizor care să aibă o linie de îmbuteliere, mai degrabă a unui partener care să le îmbutelieze, datorită faptului că e un flux tehnologic diferit faţă de producerea vinului şi nu am găsit în toata ţara, în urma contactării a peste 500 de crame.

Pentru că nu am găsit un furnizor de servicii care să aibă fluxul tehnologic necesar, am hotărât să externalizăm în afara ţării producţia, astfel încât aceasta se întâmplă momentan în Germania", mai spune Marius Băldean.

Afacerea a fost clădită cu bani europeni: 100.000 de euro fonduri nerambursabile la care s-au adăugat 30.000 de euro capital propriu.

"Vinul acesta merge foarte bine alături de peşte, iar oţetul de orez îi păstrează savoarea şi face ca experienţa să fie completă", a recomandat românul.

Citește mai multe din Agricool
» Citește mai multe din Agricool
TOP articole