Vizita lui Orban vine a aproximativ o săptămână după ce premierul maghiar a susținut la Băile Tușnad un discurs în care s-a pronunțat împotriva "amestecului raselor" și care a fost comparat cu retorica nazistă.
Trump, care este interzis pe viață pe Twitter, a postat pe această rețea socială un mesaj prin intermediul directorului său de comunicare.
Fostul președinte a scris că a petrecut momente minunate cu "prietenul Viktor Orban" și că cei doi au sărbătorit, cu această ocazie, victoria repurtată de liderul de la Budapesta în alegerile legislative din luna aprilie.
Trump și Orban urmează să vorbească la un eveniment al Partidului Conservator, programat la Dallas în cursul acestei săptămâni.
Discursul premierului este programat joi după-amiază, în timp ce fostul președinte american este așteptat să se adreseze susținătorilor în cursul zilei de sâmbătă, potrivit Bloomberg.
[GAL layout="2"]Bloomberg: "Vizita lui Viktor Orban atrage critici și consternare"
Bloomberg notează că prezența lui Viktor Orban la reuniunea conservatorilor americani a atras critici și consternare în urma discursului susținut în data de 23 iulie, în România, în care a spus - între altele - că dorește să împiedice Ungaria să devină o țară a "amestecului raselor" și a criticat politicile Uniunii Europene în ceea ce privește migranții.
Publicația americană notează, în context, și demisia Zsuzsannei Hegedus, veche consilieră a lui Orban, după discursul de la Băile Tușnad, precum și remarcile acesteia, conform cărora "discursul premierului a fost demn de cele ale liderului nazist Josef Goebbels".
Orban a respins acuzațiile, spunând că guvernul său manifestă "toleranță zero față de rasism și antisemitism".
Ulterior, presa ungară a consemnat că Hegedus a revenit asupra demisiei.
Bloomberg mai amintește că unii conservatori americani sunt, de mult timp, atrași de Orban și de ceea ce el numește "marca noastră de politici creștine, democratice, conservatoare și patriotice".
Moscova își transmite mesajul din România, prin Viktor Orban
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a declarat sâmbătă, 23 iulie, la Universitatea de Vară de la Băile Tușnad, că pentru încheierea războiului din Ucraina este nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să se afle negocierile de pace între Rusia și SUA.
Premierul Ungariei consideră că strategia europeană în acest război s-a bazat pe patru piloni greșiți.
"În acest război, strategia occidentală se construiește pe patru piloni. Este o strategie logică, rațională pe hârtie, poate este bazată și pe cifre.
- Primul pilon este că Ucraina nu e singură și că, prin instructori militari anglo-saxoni şi cu armament NATO, poate câștiga războiul împotriva Rusiei.
- Al doilea pilon este că sancțiunile vor slăbi Rusia şi vor destabiliza conducerea de la Moscova.
- Al treilea pilon, al treilea element strategic, este că vom fi capabili să gestionăm consecințele economice ale sancțiunilor, adică pe ei (pe ruși, n.r.) îi va durea mai mult, iar pe noi, mai puțin.
- Al patrulea pilon spune că lumea se va alinia în spatele nostru, deoarece noi avem dreptate. În loc de asta, în urma acestei strategii minunate, situația stă în felul următor: stăm într-o mașină ale cărei toate patru roți s-au dezumflat.
Este evident că astfel nu vom câștiga nici un război. Ucraina niciodată nu va câștiga războiul împotriva Rusiei cu ofițeri instructori americani şi cu armament american.
Viktor Orban: "Treaba UE e să stea undeva între Rusia și Ucraina"
Dacă toate cele patru roți au pană, avem nevoie de o nouă strategie în centrul căreia să nu se afle câștigarea războiului, ci negocierile de pace și formularea unei propuneri de pace corespunzătoare.
Treaba UE nu este să stea de partea Ucrainei sau a rușilor, ci să se încadreze undeva între Ucraina și Rusia", a declarat premierul Orban, potrivit traducerii oficiale.
În opinia premierului Ungariei, discursul rușilor trebuie luat în serios, atenționând că alimentarea cu arme moderne a Ucrainei nu va face decât să prelungească războiul.