Antena 3 CNN Externe Viktor Orban spune că va „deschide o groază de sticle de șampanie” dacă Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA

Viktor Orban spune că va „deschide o groază de sticle de șampanie” dacă Trump va câștiga alegerile prezidențiale din SUA

de Andreea Ştefan    |   

Premierul ungar Viktor Orban și-a reafirmat marți sprijinul și apropierea față de Donald Trump, declarând că va deschide „o groază de sticle de şampanie” dacă candidatul republican va câștiga alegerile prezidențiale din 5 noiembrie.

Liderul naționalist - a cărui țară deține președinția rotativă a UE - este un susținător de lungă durată al fostului președinte populist al SUA, notează Barron's.

„Vom deschide o groază de sticle de șampanie dacă Trump se întoarce”, a declarat Orban jurnaliștilor la Parlamentul European din Strasbourg, unde se va adresa miercuri deputaților.

Orban urmează să găzduiască un summit al liderilor europeni la Budapesta, la două zile după alegerile din SUA, pe 5 noiembrie.

Premierul ungar a declarat că, în cazul în care Trump va câștiga, Europa ar trebui să fie pregătită pentru ca fostul star de reality TV să înceapă eforturile de a pune capăt războiului din Ucraina înainte de inaugurarea sa oficială din ianuarie.

„El va acționa imediat - așa că noi, liderii europeni, nu avem timp de pierdut”, a declarat Orban. „Nu vom avea timp. Așa că trebuie să reacționăm mai întâi intelectual, filosofic și apoi strategic.”

Trump a criticat ajutorul militar și financiar masiv al Washingtonului pentru Kiev și a insistat că ar putea ajunge rapid la un acord de pace cu Rusia.

Orban, cel mai apropiat prieten al Kremlinului în UE, a stârnit furie în bloc prin întâlnirea cu președintele rus Vladimir Putin la Moscova, ca parte a ceea ce el a numit „un turneu de pace” la începutul președinției Ungariei.

Budapesta a blocat în mod repetat sprijinul UE pentru Kiev și refuză să se alăture eforturilor occidentale de a înarma Ucraina pentru a lupta împotriva Moscovei.

Orban a declarat jurnaliștilor că Ungaria dorește o încetare a focului și a insistat că Ucraina „nu poate câștiga acest război pe câmpul de luptă”.

„Am dori să convingem liderii Uniunii Europene să schimbe această strategie, deoarece această strategie și înfrângerea nu funcționează”, a spus el.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile