Antena 3 CNN Externe Viktor Orban, acuzat de spionarea jurnaliștilor și a rivalilor politici. Cel puțin 5 jurnaliști și un politician din opoziție, pe lista neagră a premierului Ungariei

Viktor Orban, acuzat de spionarea jurnaliștilor și a rivalilor politici. Cel puțin 5 jurnaliști și un politician din opoziție, pe lista neagră a premierului Ungariei

Alexandru Negrici
2 minute de citit Publicat la 20:39 19 Iul 2021 Modificat la 20:17 19 Iul 2021

Guvernul lui Viktor Orbán a lansat o nouă armă în războiul său împotriva presei din Ungaria, potrivit analizei criminalistice a mai multor dispozitive mobile, folosind unele dintre cele mai invazive programe spion din lume împotriva jurnaliștilor de investigație și a cercului unuia dintre ultimii proprietari de media independenți din țară.

Proiectul Pegasus, o investigație colaborativă condusă de organizația franceză de jurnalism nonprofit Forbidden Stories, a revizuit înregistrările divulgate care sugerează că o gamă largă de oameni influenți din Ungaria au fost selectați ca potențiale ținte într-o încercare de hacking cu sofisticatul spyware Pegasus, vândut de compania israeliană NSO Group.

În mai multe cazuri, analiza criminalistică a confirmat că dispozitivele au fost virusate cu Pegasus.

Datele divulgate includ numerele de telefon ale persoanelor care par a fi ținte ale serviciilor secrete sau ale anchetelor penale.

Cu toate acestea, înregistrările includ și numărul a cel puțin 10 avocați, un politician de opoziție și cel puțin cinci jurnaliști.

Telefoanele a doi jurnaliști ai publicației de investigații Direkt36, au fost virusate cu succes, inclusiv Szabolcs Panyi, un cunoscut reporter cu o gamă largă de surse în cercurile diplomatice și de securitate națională.

Analiza criminalistică a dispozitivului său, realizată de către Amnesty International, a afirmat în mod concludent că a fost compromis în mod repetat de virusul Pegasus în cursul unei perioade de șapte luni în 2019, virusul atacând adesea la scurt timp după solicitările de comentarii făcute de Panyi către oficialii guvernului maghiar.

Pegasus permite atacatorului să vizualizeze tot conținutul de pe un telefon, inclusiv mesajele din aplicații cu criptare end-to-end, fotografii și date de localizare GPS. De asemenea, poate transforma dispozitivul într-un înregistrator audio sau video. 

NSO a susținut că spyware-ul este destinat numai utilizării împotriva criminalilor serioși și a teroriștilor.

Panyi crede că unii din guvernul Orban consideră că jurnaliștii independenți fac parte dintr-o conspirație împotriva lor, motiv pentru care aleg să încalce libertatea presei. 

„Cred că există o paranoia răspândită și ei văd mult mai mult în articolele noastre și în rețelele noastre de surse, decât există de fapt”, a spus el.

„Nu știm de existența vreunei presupuse colectare de date”, a spus un purtător de cuvânt al guvernului maghiar ca răspuns la întrebări detaliate despre virusarea dispozitivelor lui Panyi și a altor persoane.

Grupul NSO a declarat că „nu are acces la datele țintelor clienților săi”, punând la îndoială importanța datelor scurse și a spus că „va continua să investigheze toate afirmațiile credibile de utilizare abuzivă și să ia măsurile adecvate”.

Anterior, purtătorul de cuvânt al lui Orbán, Zoltán Kovács, l-a atacat public pe Panyi, acuzându-l de „Orbánofobie și Ungarofobie” și descriindu-l ca fiind „adânc inflitrat în activismul politic”.

De când Orbán a devenit premier în 2010, Ungaria a scăzut de pe locul 23, până pe 92 în Indicele Mondial al Libertății Presei. 

La începutul acestei luni, „Reporteri fără frontiere” l-a plasat pe Orbán pe lista „Inamicii libertății presei”, fiind prima oară când pe listă apare un lider al UE.

Etichete: Viktor Orban Ungaria
Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole