Antena 3 CNN Externe Viktor Orban l-a lăudat pe Putin în discursul de la Băile Tușnad: "Conducerea Rusiei e rațională, Occidentul nu e"

Viktor Orban l-a lăudat pe Putin în discursul de la Băile Tușnad: "Conducerea Rusiei e rațională, Occidentul nu e"

de Redacția Antena 3 CNN    |   

Premierul ungar Viktor Orban a făcut noi previziuni privind reconfigurarea puterii în lume și a lăudat Rusia pentru conducerea sa "rațională", dar și pentru reprimarea comunității LGBTQ+, relatează presa internațională.

Orban a ținut, sâmbătă, un discurs la Băile Tușnad în care a mai estimat că Ucraina, care se apără în fața agresiunii militare a Rusiei, nu va intra niciodată în NATO și în Uniunea Europeană.

"În următoarele decenii, poate secole, Asia va fi centrul dominant al lumii. Iar noi, occidentalii, i-am împins şi pe ruşi în acest bloc", a spus el.

Potrivit acestui politician, China, India, Pakistan şi Indonezia vor fi viitoare mari puteri ale lumii.

Aflat la putere în țara sa din anul 2010, Viktor Orban, un naționalist populist, s-a distanțat de restul blocului comunitar prin întreținerea de legături strânse cu Beijingul şi Moscova.

El a reușit, recent, să-i irite pe liderii UE prin vizite-surpriză la Kiev, Moscova şi Beijing în această lună pentru discuții privind războiul din Ucraina.

Ungaria deține, de la 1 iulie, președinția rotativă semestrială a Consiliului UE, însă Orban nu a avut niciun mandat să discute problema războiului din Ucraina în numele Uniunii.

Sâmbătă, la Băile Tușnad, prim-ministrul de la Budapesta a estimat că, spre deosebire de "slăbiciunea" Occidentului, poziția Rusiei pe scena internațională a fost rațională şi previzibilă.

Potrivit lui Orban, Rusia a dat dovadă de flexibilitate economică şi s-a adaptat la sancțiunile occidentale încă de când a invadat Crimeea, în 2014.

Premierul ungar a mai comentat că Rusia a câștigat influență în multe părți ale lumii după ce a înăsprit condițiile interne pentru minoritățile sexuale și de gen, incluzând "mișcarea internațională LGBTQ" pe lista națională a organizațiilor extremiste și teroriste.

Viktor Orban: "Ucraina nu va intra niciodată în UE și NATO"

"Cea mai puternică manifestare de soft power a Rusiei este opoziția sa față de LGBTQ+", a apreciat el.

Viktor Orban a mai adăugat că, în opinia sa, Ucraina nu va deveni niciodată membră a UE sau a NATO, pentru că europenii nu au suficienți bani pentru a susține acest lucru.

"UE trebuie să renunțe la identitatea sa de proiect politic și să devină un proiect economic și de apărare", a îndemnat Viktor Orban.

UE a deschis negocieri de aderare cu Ucraina la sfârșitul lunii trecute.

Declarația finală a summitului NATO desfășurat la Washington în această lună - un document agreat şi de Viktor Orban - a menționat că alianța militară va sprijini Ucraina pe "calea sa ireversibilă" către aderare.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile