Antena 3 CNN Actualitate Viitura de pe Dunăre vine mai târziu. Hidrologii au reactualizat prognoza privind debitele fluviului și anunță când va fi nivelul maxim

Viitura de pe Dunăre vine mai târziu. Hidrologii au reactualizat prognoza privind debitele fluviului și anunță când va fi nivelul maxim

de Georgiana Marina    |   

Hidrologii au reactualizat prognoza privind debitele Dunării și anunță că valoarea maximă de 8000 mc/s va fi în 1 octombrie, mai târziu decât data anunțată inițial - 29 - 30 septembrie.

Debitele Dunării la intrarea în țară sunt miercuri 6600 mc/s (aproape dublu față de media multianuală a lunii septembrie, 3800 mc/s) și vor fi în creștere ajungând până la valoarea maximă de 8000 mc/s în data de 1 octombrie, conform prognozei emise de Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor.

Prognoza a fost elaborată pe baza ultimelor date din bazinul Dunării, a estimărilor şi a informaţiilor suplimentare primite în urma consultărilor avute cu experţii de la Centrele Naţionale de Prognoze Hidrologice din Ungaria şi Serbia, a precipitaţiilor prognozate pentru următoarea perioadă, precum şi a modificării atenuării acestei viituri în zonele natural inundabile, în amonte de Bogojevo. De aceea, atenuarea este mai mare faţă de condiţiile anterioare (ca urmare a reducerii semnificative a debitului maxim şi a volumului undei de viitură), potrivit Apele Române

Prognoza va fi reactualizată în funcție de rezultatele monitorizării stricte a nivelurilor și a liniei de apărare de la Dunăre.

Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare va verifica subtraversările la diguri, precum și stadiul de funcționare a stațiilor de pompare. 

Mii de saci, materiale și utilaje au fost aduse aproape de sectorul românesc al Dunării. Au fost inspectați la pas cei 1100 km de diguri din administrare, precum și punctele vulnerable care au fost, în funcție de situație, consolidate. 

Prognoza hidrologică a fost reactualizată pentru încă 7 zile.

Subiecte în articol: Dunare viitura inundatii hidrologi
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile