Antena 3 CNN Life Știinţă VIDEO. O „bombă H” stelară, care explodează în constelația Aquarius la peste un milion km/h, a fost surprinsă de telescopul Hubble

VIDEO. O „bombă H” stelară, care explodează în constelația Aquarius la peste un milion km/h, a fost surprinsă de telescopul Hubble

de Mia Lungu    |   

O stea roșie pulsatorie și nebuloasa sa spectaculoasă au fost surprinse de Telescopul Spațial Hubble al NASA. Este vorba despre steaua binară variabilă R Aquarii și nebuloasa Cederblad 211, potrivit Live Science.

De ce este atât de specială: Nu toate stelele de pe cerul nopții sunt ceea ce par. Să luăm ca exemplu R Aquarii, un punct de lumină situat aproximativ între locul în care Saturn și Jupiter apar pe cer în acest moment. Sunt două stele, nu una singură. Acest lucru nu este neobișnuit. Conform Space.com, aproximativ 85% din stele există în sisteme stelare binare. R Aquarii este formată dintr-o stea gigantică roșie masivă și rece și o stea pitică albă densă, compactă și fierbinte. Cele două stele au o relație violentă care datează de secole.

Interacțiunea lor a făcut ca steaua gigantică roșie, care este de aproximativ 400 de ori mai mare decât Soarele, să scadă și să crească în intensitate pe parcursul a 390 de zile terestre. În acest timp, strălucirea sa variază de 750 de ori, atingând un maxim de 5.000 de ori mai mare decât strălucirea Soarelui și modificând temperatura.

Astronomii o numesc stea variabilă, dar R Aquarii este și o stea simbiotică. Motivul clipitului lent este o explozie pe suprafața piticei albe. Hidrogenul se acumulează pe suprafața fierbinte a piticei albe până când se aprinde inevitabil în urma fuziunii nucleare spontane, provocând o explozie de gaz incandescent. Acest lucru se întâmplă atunci când cele două stele sunt aproape una de cealaltă, ceea ce se întâmplă aproximativ la fiecare 44 de ani.

Ce este o „nova”

Acest eveniment asemănător unei bombe cu hidrogen se numește nova. Un eveniment similar a creat probabil nebuloasa colorată, denumită Cederblad 211, din jurul lui R Aquarii, ale cărei filamente izbucnesc din ambele capete ale sistemului stelar și ajung în spațiu la peste 400 de miliarde de kilometri. În timpul unei explozii, filamentele de plasmă sunt proiectate spre exterior cu peste 1,6 milioane km/h și sunt sculptate în spirale de câmpuri magnetice puternice.

În plus față de această imagine frumoasă a lui R Aquarii și Cederblad 211 de la Telescopul Spațial Hubble, a fost creat un videoclip time-lapse folosind cinci imagini luate din 2014 până în 2023. Videoclipul arată schimbarea luminozității sistemului de-a lungul timpului, oferind un exemplu excelent al unei tehnici cunoscute sub numele de astronomie în domeniul timpului.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile