Antena 3 CNN Externe VIDEO. Momentul în care o armă termobarică a rușilor este distrusă de o dronă ucraineană

VIDEO. Momentul în care o armă termobarică a rușilor este distrusă de o dronă ucraineană

de Robert Kiss    |   

Ucraina a „distrus” o armă de artilerie cu muniție termobarică rusească în sudul țării, a anunțat Serviciul de securitate SBU din Kiev. Sistemul TOS-1A, sau Solntsepyok, a fost distrus în regiunea Zaporojia din sudul Ucrainei, a anunțat agenția într-un comunicat de presă.

SBU a publicat imagini care par să arate o dronă (FPV) care se îndreaptă către un sistem de rachete cu lansare multiplă TOS-1A. O altă dronă surprinde momentul impactului și explozia care a cuprins sistemul TOS-1A.

Sistemele termobarice folosesc două detonații pentru a crea explozii mai distructive decât armele convenționale. Armele, cunoscute și sub denumirea de bombe cu vid, au fost folosite de forțele sovietice în Afganistan și Cecenia, precum și de armata americană în anii 1960.

Aceste arme creează „efecte incendiare și de explozie” care durează mai mult decât explozivii convenționale, a declarat Ministerul britanic al Apărării în martie 2022.

„Impactul TOS-1A este devastator”, a spus ministerul. „Poate distruge infrastructura și poate provoca daune semnificative organelor interne și arsuri, ducând la moartea celor expuși.”

Este folosit de obicei împotriva țintelor precum clădiri și tranșee.

TOS-1A poate trage câteva zeci de rachete termobarice și este montat pe diferite modele de șasiu, în funcție de versiune. 

Lansatoarele termobarice sunt „bunuri de artilerie extrem de distructive, dar rare”, a declarat grupul de analiză din SUA, Institutul pentru Studiul Războiului ( ISW ), în iunie 2023.

ISW susține că Moscova are doar un „număr mic” de astfel de sisteme operaționale.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile