Antena 3 CNN Externe VIDEO Depozitul subteran al rachetelor Hezbollah: Organizația libaneză a publicat o înregistrare cu tunelurile în care își ține muniția

VIDEO Depozitul subteran al rachetelor Hezbollah: Organizația libaneză a publicat o înregistrare cu tunelurile în care își ține muniția

de Andreea Ştefan    |   

Organizaţia libaneză Hezbollah a difuzat vineri o înregistrare video care arată ceea ce par a fi tuneluri subterane şi lansatoare de rachete de mari dimensiuni, alimentând temerile legate de un conflict extins între mişcarea pro-iraniană şi Israel, transmite France Presse, potrivit Agerpres.

Publicarea videoclipului are loc într-un moment în care la Doha au loc negocieri pentru încetarea focului în Gaza, iar eforturile diplomatice sunt intensificate în Liban pentru a evita o escaladare.

Videoclipul, care durează 4 minute şi 30 de secunde, arată membri ai Hezbollah deplasându-se prin tuneluri mari, iluminate, săpate în stâncă, folosind motociclete şi alte vehicule.

Camioanele par să transporte rachete în instalaţie, care este etichetată „Imad 4", cu referire evidentă la comandantul Hezbollah Imad Moughnieh, care a fost ucis în 2008 la Damasc într-un atac ce a fost atribuit Israelului.

Intitulată „Munţii noştri sunt depozitele noastre", filmarea arată, de asemenea, o trapă care se deschide şi un lansator de rachete îndreptat spre cer.

Hezbollah schimbă focuri cu armata israeliană aproape zilnic, pretinzând că sprijină aliatul său palestinian Hamas, care poartă un război împotriva Israelului în Fâşia Gaza. Acest război a fost declanşat de Israel după ce mişcarea islamistă palestiniană a comis în aceeaşi zi un atac sângeros pe teritoriul israelian.

Asasinarea fostului lider Hamas Ismail Haniyeh la Teheran la sfârşitul lunii iulie, atribuită Israelului, şi cea a şefului militar al Hezbollah cu puţin timp înainte au determinat comunitatea internaţională să îşi dubleze eforturile pentru a evita o conflagraţie regională, după ce Iranul şi Hezbollah au ameninţat cu represalii.

„Avem ţinte în posesia noastră, coordonatele sunt în mâinile noastre, iar aceste rachete sunt plasate, desfăşurate şi focalizate pe ţinte în cel mai mare secret", a declarat liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, într-un extras audio subtitrat în engleză şi ebraică.

Armele, personalul, experienţa şi determinarea Hezbollah sunt „mai puternice ca oricând", a adăugat el.

Mişcarea islamistă libaneză s-a întărit din punct de vedere militar de la cel mai recent război cu Israelul, în 2006. Potrivit unor experţi, aceasta dispune de o gamă largă de rachete de artilerie grea neghidate, rachete balistice şi rachete antiaeriene, antitanc şi antinavă. De asemenea, se crede că are o reţea vastă de tuneluri în sudul Libanului şi în estul Văii Bekaa, aproape de graniţa cu Siria. Se spune că Mughnieh a fost cel care a dezvoltat capacităţile militare ale Hezbollah, care îl consideră arhitectul „victoriei" sale asupra Israelului în 2006.

Subiecte în articol: Hezbollah tuneluri rachete Gaza
TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile