Oamenii de știință din China au prezentat un nou robot umanoid care poate alerga cu o viteză maximă de peste 3,6 metri pe secundă. Acest lucru îl face cea mai rapidă mașinărie de acest tip construită până în prezent, deși aceste viteze au fost atinse doar cu ajutorul încălțărilor folosite, potrivit Live Science.
STAR1 este un robot umanoid biped construit de compania chineză Robot Era, care are o înălțime de 171 de centimetri și cântărește 65 de kilograme.
Într-un videoclip promoțional, echipa a pus față în față doi roboți STAR1 în deșertul Gobi din nord-vestul Chinei, iar unuia dintre modele i-a dat o pereche de încălțări sport pentru a vedea dacă acest lucru îl va face să alerge mai repede.
Propulsat de motoare cu cuplu mare și algoritmi de inteligență artificială (AI), STAR1 a navigat pe diferite tipuri de teren, inclusiv pășuni și pietriș, în timp ce alerga pe drumuri pavate și pe pământ, și și-a menținut viteza maximă timp de 34 de minute.
Viteza maximă de 8 mph înseamnă că a depășit robotul H1 de la Unitree - care a stabilit precedentul record de viteză pentru un robot biped la 7,4 mph (3,3 m/s) în martie 2024. Deși STAR1 a beneficiat de ajutorul încălțărilor, H1 nu a făcut jogging sau nu a alergat din punct de vedere tehnic, deoarece picioarele sale nu au părăsit amândouă solul simultan în timpul deplasării.
STAR1 este alimentat de un hardware AI care se mândrește cu o putere de procesare de 275 de trilioane de operațiuni pe secundă (TOPS), potrivit site-ului web al Robot Era. Aceasta este mult mai mare decât cantitatea tipică de putere de procesare AI pe care o găsiți în multe dintre cele mai bune laptopuri, care variază între 45 și 55 TOPS.
Robotul are, de asemenea, 12 grade de libertate, care se referă la numărul de articulații pe care le are și la gama de mișcări pe care le poate face.
STAR1 este doar unul dintre numeroșii roboți umanoizi pe care companiile din întreaga lume i-au prezentat în ultimele luni. Printre acestea se numără robotul Optimus Gen-2 de la Tesla, robotul Figure 01 alimentat cu inteligență artificială și noul robot Atlas de la Boston Dynamics .