Antena 3 CNN Externe VIDEO. Asasini au tras 14 gloanțe în mașina fostului președinte bolivian, Evo Morales. Șoferul a fost rănit în tentativa de asasinat

VIDEO. Asasini au tras 14 gloanțe în mașina fostului președinte bolivian, Evo Morales. Șoferul a fost rănit în tentativa de asasinat

de Adrian Dumitru    |   

Evo Morales, fost președinte al Boliviei, a fost ținta unei tentative de asasinat, duminică. Focuri de armă au fost trase spre mașina lui, incidentul fiind surprins într-o înregistrare video. Incidentul demonstrează nivelul la care au ajuns tensiunile politice între Morales și președintele actual al țării, Luis Arce, relatează The Guardian.

Morales a publicat pe Facebook un clip video făcut într-o mașină în mișcare. În clip, Morales stă pe locul din dreapta șoferului în timp ce în parbriz sunt vizibile două urme de gloanțe, iar șoferul pare să sângereze în zona capului. Luneta mașinii este și ea lovită de gloanțe.

Conform informațiilor de pe rețelele sociale, mașina ar fi fost lovită de 14 focuri de armă. Morales susține că guvernul lui Luis Arce se află în spatele tentativei de asasinat împotriva sa.

Incidentul și acuzațiile lui Morales ar putea să declanșeze noi tensiuni și o instabilitate și mai accentuată într-o țară în care tensiunile politice se află la apogeu. Recent susținătorii lui Morales au blocat drumuri și autostrăzi și au intrat în confruntări cu polițiștii care încercau să le deblocheze.

Într-un interviu radio, Morales a declarat că două vehicule l-au interceptat pe drum și oameni din interiorul lor au început să tragă spre mașina sa. El spune că un glonț i-a trecut la câțiva centimetri de față – „Nu știu dacă erau soldați sau polițiști”, a spus el.

Ministrul adjunct al securității din Bolivia, Roberto Rios, a dclarat că polițiștii nu au făcut nicio operațiune împotriva fostului președinte – „Noi suntem obligați să investigăm orice acuzație, indiferent că e falsă sau nu”, a spus el.

Sâmbătă, guvernul l-a acuzat pe Evo Morales că destabilizează țara după două săptămâni în care susținătorii fostului președinte au blocat drumuri și autostrăzi, asta afectând fluxul comercial intern, inclusiv de alimente și combustibil.

Guvernul bolivian a mai avertizat că unele grupări aliate cu Morales sunt înarmate și a avertizat că există risc de violențe, în condițiile în care 14 polițiști au fost răniți încercând să-i oprească pe susținătorii lui Morales din acțiunile de blocadă.

Luis Arce a fost ministru al economiei în guvernul lui Morales, iar cei doi, cândva aliați, fac parte din același partid politic, MAS (Mișcarea pentru Socialism). În ciuda legăturilor politice, însă, cei doi se confruntă tot mai apri în ultima perioadă, în așteptarea alegerilor din 2025.

Bolivia se confruntă cu probleme economice tot mai mari – o producție slabă de gaze naturale, un deficit de rezerve de valută și o inflație în creștere, toate acestea punând presiune pe partidul de guvernământ și provocând o luptă politică tot mai aprigă.

Morales este confruntat, de asemenea, cu probleme penale – e acuzat că a avut relații amoroase cu minore și a refuzat să se prezinte la tribunal pentru a da mărturie în cadrul investigației. Fostul președinte bolivian neagă acuzațiile.

TOP articole
Parteneri
Cele mai noi știri pe ANTENA 3 CNN
» Vezi toate știrile