Un petrolier sub pavilion grecesc, care transporta 150.000 de tone de țiței și care a fost evacuat în această săptămână de echipajul său după ce a fost atacat în Marea Roșie, plutește acum în derivă și reprezintă un pericol pentru mediu, au avertizat autoritățile, potrivit euronews.com.
Incendiul a izbucnit în această săptămână la bordul unui petrolier sub pavilion grecesc, iar nava plutește acum în derivă în Marea Roșie, potrivit misiunii navale a UE din Marea Roșie, „Aspides”.
Nu este clar, deocamdată, ce s-a întâmplat cu petrolierul Sounion după ce a fost abandonat joi de echipaj.
Centrul de operațiuni comerciale maritime al armatei britanice a raportat incendiile într-o notă adresată navigatorilor vineri seara.
„Au fost observate trei incendii pe navă. Nava pare să plutească în derivă”, a spus centrul.
Rebelii Houthi nu au recunoscut imediat atacul, dar au desfășurat o campanie de luni de zile împotriva transportului maritim în Marea Roșie din cauza războiului dintre Israel și Hamas. Atacurile au perturbat o rută comercială prin care trec anual mărfuri în valoare de un trilion de euro.
Sounion are la bord 150.000 de tone de țiței
Sounion are la bord 150.000 de tone de țiței și reprezintă un „pericol pentru navigație și mediu”, a avertizat misiunea.
Vineri seara, rebelii Houthi au difuzat imagini cu o explozie care a lovit Sounion, în timp ce luptătorii lor scandau: „Dumnezeu este cel mai mare, moarte Americii, moarte Israelului, blestemați evreii, victorie Islamului”.
O analiză cadru cu cadru a înregistrării video realizată de AP sugerează că trei explozii simultane au lovit puntea navei Sounion. Atacul ar fi fost efectuat cu explozibili plantați, mai degrabă decât o lovitură cu rachetă sau dronă.
Rebelii susțin că țintesc nave care au legături cu Israelul, SUA sau Regatul Unit pentru a forța încetarea operațiunii Israelului împotriva Hamas, în Fâșia Gaza. Cu toate acestea, multe dintre navele atacate nu au legătură cu conflictul.