Antena 3 CNN Be EU Victorie pentru România la Strasbourg. Ce statut capătă centralele nucleare și gazele naturale

Victorie pentru România la Strasbourg. Ce statut capătă centralele nucleare și gazele naturale

Redacția Antena 3 CNN
1 minut de citit Publicat la 13:39 06 Iul 2022 Modificat la 14:27 06 Iul 2022

Potrivit votului din forul legislativ european, textul Comisiei a fost adoptat la limită, cu o diferență de 22 de voturi în favoarea sa.

Obiecțiile nu au întrunit numărul necesar de voturi și, astfel, a fost aprobată formula care prevede că gazele naturale și centralele nucleare să fie clasificate drept energie verde iar proiectele de investiții în aceste domenii să poată fi finanțate din fonduri europene.

Este varianta agreată și de România.

Dacă propunerea Comisiei ar fi picat la vot, proiectele de investiții în rețele de gaze naturale și centrale nucleare nu ar fi putut beneficia de finanțări cu fonduri europene.

Principalii oponenți ai versiunii Comisiei au fost grupul socialiștilor și verzii din Parlamentul European.

Europarlamentarii PSD s-au pronunțat însă în favoarea propunerii executivului comunitar, în pofida afilierii politice.

Președintele României salută decizia Parlamentului European

De altfel, cu mici excepții, întreaga delegație de europarlamentari a României, fie că e vorba de grupul PPE, de socialiști sau de afliliați la Renew Europe, a susținut propunerea Comisiei Europene.

La fel au procedat și europarlamentarii bulgari și finlandezi, deoarece interesul acestor țări și al României este să poată finanța proiectele bazate pe gaze naturale și pe energie nucleară.

Președintele Klaus Iohannis a salutat, miercuri, "rezultatele pozitive" din Parlamentul European privind acceptarea energiei nucleare și a gazului în tranziția către o economie verde.

"Salutăm rezultatele pozitive de astăzi din Parlamentul European privind Taxonomia. Mă bucur că eforturile constante ale României de a lua în considerare gazele şi energia nucleară ca parte a decarbonizării progresive s-au reflectat în decizia finală a PE", a scris Iohannis pe Twitter.

Clasificarea UE pentru finanțare ecologică este importantă, în contextul în care Uniunea și-a propus să atingă până în anul 2050 nivelul zero la emisii de  gaze cu efect de seră. 

Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole