Antena 3 CNN Actualitate Victoria lui Călin Georgescu în primul tur prezidențial sună alarma la Bruxelles. România, împinsă pe toboganul pro-rus (Politico)

Victoria lui Călin Georgescu în primul tur prezidențial sună alarma la Bruxelles. România, împinsă pe toboganul pro-rus (Politico)

Adrian Iclozan
5 minute de citit Publicat la 10:48 26 Noi 2024 Modificat la 14:35 26 Noi 2024

Alarmele sună la Bruxelles după ce un candidat pro-rus de extremă dreapta, practic necunoscut marelui public, a câștigat, duminică, primul tur al alegerilor prezidențiale din România, scrie Politico într-o analiză amplă publicată pe site-ul său.

"Șocant" este cuvântul la care presa internațională a recurs cel mai des pentru a descrie victoria categorică a lui Georgescu în fața candidaților susținuți de partide.

Acum, temerea cea mai mare este că Moscova va forța atragerea în sfera sa de influență a României și a celor 19 milioane de cetățeni ai săi, după ce a încercat același lucru în Georgia și în Republica Moldova, fără a reuși însă în ultimul caz. 

Georgia, unde partidul de guvernământ s-a menținut la putere după alegerile în care opoziția a acuzat ingerința Rusiei, s-a îndepărtat, în ultima perioadă, de aspirațiile europene. Moldova rămâne ferm ancorată pe parcursul pro-european, după victoria președintei Maia Sandu în fața pro-rusului Aleksandr Stoianoglo.

Spre deosebire de cele două state, România este membru UE și NATO iar o reorientare spre Rusia a țării ar reprezenta un cutremur pentru blocul politic și pentru alianța militară.

În contrast puternic cu țări mai mici precum Ungaria, Slovacia și Bulgaria, care au probleme majore legate de statul de drept și unde establishmentul politic are înclinații pro-ruse clare, România a fost și, este, deocamdată, considerată membru de încredere al UE și NATO. 

Dacă și Bucureștiul ar vira spre o cale anti-europeană și pro-rusă, ar fi grav subminată capacitatea UE de a funcționa, notează Politico.

Politico: Călin Georgescu este un populist radical de dreapta tipic

Călin Georgescu nu aparține niciunui partid politic și are aproximativ 3,8 milioane de aprecieri pe TikTok. El corespunde în multe privințe populistului radical de dreapta din 2024: vorbește clar, se delimitează de Occident inclusiv în plan religios, este detestat de presa mainstream și se declară sceptic față de UE și NATO.

„Rezultatul acestui candidat tăcut, dar extremist și pro-rus, face parte din războiul hibrid al Moscovei împotriva democrației europene”, declară Siegfried Mureșan, deputat român în Parlamentul European.

„Acum trei săptămâni, Moldova a respins o astfel de influență și a ales un președinte pro-european. Acum românii trebuie să facă același lucru”, a adăugat Mureșan.

Candidatul prezidențial al formațiunii sale, care s-a clasat pe locul cinci, cu 8,79% din voturi, și-a asumat eșecul și a demisionat.

Observatorii electorali au avertizat din timp cu privire la eforturile ruse de a influența rezultatele alegerilor recente din Moldova și Georgia. Între timp, liderii Ungariei și Slovaciei, ambele în UE, își etalează fără perdea viziunile pro-Moscova. În curând, li s-ar putea alătura și Cehia, dacă fostul prim-ministru Andrej Babiš va câștiga alegerile parlamentare de anul viitor.

Dacă urmăriți ce fac rușii în această regiune, constatați că România este foarte importantă pentru ei. Planul Moscovei este să taie România de la Marea Neagră. Este manualul clasic al rușilor”, spune Milan Nič, analist la Consiliul german pentru Relații Externe. 

Până în prezent, România, care se învecinează cu Ucraina la marginea estică a blocului european, a fost un pilon de susținere al sprijinului vestic pentru Kiev, iar războiul purtat de Rusia a accentuat importanța strategică a bazei militare Mihail Kogălniceanu de la Marea Neagră.

Însă toate acestea ar putea fi date peste cap dacă Georgescu câștigă și în turul doi, programat pe 8 decembrie, notează Politico.

Analist: alegerile câștigate cu TikTok alimentează suspiciunile de ingerință rusă

Reformista Elena Lasconi, care îl va înfrunta pe Georgescu în turul doi, avertizează că românii trebuie să se unească pentru a împiedica țara să cadă din nou sub dominația Rusiei,  așa cum s-a întâmplat timp de aproape 45 de ani după cel de-al Doilea Război Mondial. Lasconi i-a îndemnat pe români să nu lase frustrarea față de actuala putere să devină „o vulnerabilitate exploatată de Rusia”.

Îngrijorările cu privire la o posibilă interferență rusă în alegerile din România sunt generate de faptul că Georgescu a urcat în două săptămâni de la câteva procente la o victorie cu 22,94% din voturi, în pofida faptului că nu a fost susținut de niciun partid și că sondajele nu i-au relevat deloc popularitatea, în vreme ce campania lui s-a desfășurat cu precădere pe TikTok.

„El este produsul vidului (din politica românească) și, probabil, al banilor rusești. Sunt semne de întrebare dacă poți cheltui atât de mulți bani pe TikTok dintr-o dată”, crede analistul Milan Nič.

Dacă Georgescu reușește să câștige și turul doi prezidențial, România va intra pe o listă tot mai lungă a statelor europene unde frâiele puterii sunt în mâinile unor lideri prietenoși cu Vladimir Putin.

Atât premierul ungar Viktor Orbán, cât și premierul slovac Robert Fico au criticat eforturile Occidentului de a ajuta Ucraina în războiul purtat de Rusia. 

Georgescu, la rândul său, a criticat faptul că SUA are un scut antirachetă la Deveselu și l-a descris pe Putin drept un „om care își iubește țara”.

„Este un semnal de alarmă, unul dintre multe altele”, punctează Milan Nič.

Thanasis Bakolas, secretarul general al Partidului Popular European, PPE, consideră că performanța lui Georgescu este o dovadă a creșterii extremismului în întreaga Uniune Europeană.

„Această luptă împotriva populismului și extremismului este una fără sfârșit și trebuie să continue”, spune el.

Potrivit acestuia, PPE, cel mai mare grup politic al Uniunii, are responsabilitatea de a acționa ca garant nu numai împotriva extremelor, ci și în sprijinul unei coaliții de centru mari și viabile.

Traian Băsescu: Furia alegătorilor, alimentată de corupție, ar putea provoca eșecul PSD și PNL și la parlamentare

Nu toată lumea este speriată că Georgescu va deveni următorul lider al României.

Traian Băsescu, președinte al țării din 2004 până în 2014, nu crede că Georgescu se va impune în turul al doilea și mizează pe faptul că românii, în general, sunt încă „foarte pozitivi” față de UE și NATO.

Dar, adaugă Băsescu, alegătorii sunt „foarte furioși” din cauza corupției și a faptului că sistemul de justiție este din nou sub control politic.

Această realitate ar putea favoriza înfrângerea partidelor de guvernământ - PSD și PNL - în alegerile parlamentare de pe 1 decembrie, a anticipat fostul președinte.

„Ceea ce au făcut cele două partide în ultimii doi ani este un dezastru. Bănuiesc că vor pierde puterea”, a spus el, referindu-se la Partidul Social Democrat și la Partidul Național Liberal.

George Simion, înfrânt în alegerile prezidențiale, îl susține pe Călin Georgescu

După victoria de duminică, Georgescu și-a asigurat susținerea declarativă a politicianului de extremă dreapta George Simion.

Dacă și-ar prezerva zestrea de voturi din turul întâi și ar obține toate voturile lui Simion în turul al doilea, Georgescu ar ajunge 36,82%.

Este ceva mai puțin, dar, în continuare, periculos de aproape de rezultatele combinate ale reformistei Lasconi și ale premierului de centru-stânga Ciolacu, care au obținut 19,18% și, respectiv, 19,15%.

Dintre multele necunoscute legate de turul prezidențial final, una se profilează ca esențială: în ce măsură susținătorii curentului tradițional vor trece la învingătorul care a provocat cutremurul politic de duminică în România, conchide Politico.

Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole