UPDATE 15.51 - Ședința de judecată a fost suspendată temporar, dar urmează să se reia.
Fostul premier Victor Ponta nu a plecat de la instanță, nu a fost audiat și nici nu a făcut niciun comentariu presei pe marginea acestui dosar.
A fost audiat însă fostul director al complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel, care a explicat cum s-a ajuns la necesitatea încheierii unui contract între Complexul energetic Rovinari și cabinetul de avocatură condus de Victor Ponta. Potrivit acestuia, motivul îl reprezentau condițiile UE, pentru că acest complex urma să se implemeteze un proiect de mare amploare pentru prima dată în România.
Pentru acest demers însă era nevoie de bani și singura opțiune era contractarea unor fonduri importante. La toate negocierile pe care Ciurel le-a purtat în afara țării, a simțit că oamenii de la noi nu sunt suficient de experimentați, așa că s-a ajuns la contractarea unor servicii de asistență juridică externă.
De asemenea, Laurențiu Ciurel a precizat că nu el s-a ocupat de valoarea contractului, iar documentul a spus că a fost aprobat de directorul general de la acea vreme.
UPDATE 12.15 - Fostul premier Victor Ponta a ajuns la Instanţa Supremă, unde este un nou termen în dosarul în care judecat alături de Dan Şova.
Ponta nu va fi audiat marți, în schimb cel care va da declaraţii în faţa judecătorilor este fostul director al complexului Energetic Rovinari, Laurenţiu Ciurel.
În acest dosar, fostul premier al României este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
UPDATE 11.43 - Ponta îşi pierde cumpătul când e vorba despre procesul său de la Curtea Supremă
----------------------------
Știrea inițială 09.08
Fostul premier Victor Ponta va fi audiat marți la Instanţa Supremă, în dosarul în care a fost trimis în judecată alături de Dan Şova, fost ministru al Transporturilor.
Fostul premier al României este acuzat de fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi săvârşit în perioada în care era avocat.
Victor Ponta este primul premier post-decembrist trimis în judecată în timpul mandatului său.
De ce este acuzat Victor Ponta
- fals în înscrisuri sub semnătură privată (17 infracţiuni)
- complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată
- spălarea banilor
Pe 17 septembrie, la aproape trei luni şi jumătate de la punerea sa sub urmărire penală în dosarul "Turceni-Rovinari" şi după cinci "vizite" la DNA, Victor Ponta a fost trimis în judecată, pentru fals în înscrisuri sub semnătură privată, complicitate la evaziune fiscală şi spălarea banilor, fapte pe care le-ar fi comis în calitate de avocat.
Dosarul Turceni-Rovinari
Potrivit procurorilor DNA, în perioada octombrie 2007 - decembrie 2008, prin Cabinet Individual de Avocat "Victor-Viorel Ponta" a obţinut de la SCA "Şova şi Asociaţii" suma 181.439,98 de lei, pentru activităţi, care însă în realitate nu s-au efectuat.
În acelaşi dosar, Dan-Coman Şova, avocat coordonator al Societăţii Civile de Avocaţi "Şova şi Asociaţii", în prezent senator, va fi judecat, pentru complicitate la abuz în serviciu, fals în înscrisuri sub semnătură privată, evaziune fiscală în formă continuată şi spălare de bani. Şova a fost trimis în judecată sub control judiciar.
Procurorii i-au trimis în judecată, în libertate, şi pe Laurenţiu-Dan Ciurel, director general al SC Complexul Energetic Rovinari SA (CER), acuzat de de abuz în serviciu, Dumitru Cristea, la data faptelor director general al Complexului Energetic Turceni (CET), acuzat de abuz în serviciu, şi Laurenţiu-Octavian Graure, la data faptelor director economic al CET, acuzat de abuz în serviciu.