Antena 3 CNN Emisiuni Sinteza zilei Victor Negrescu, despre scumpirea alimentelor: ”Trebuie să se intervină în piață la cei care își îngroașă buzunarele pe spatele românilor”

Victor Negrescu, despre scumpirea alimentelor: ”Trebuie să se intervină în piață la cei care își îngroașă buzunarele pe spatele românilor”

Redacția Antena 3 CNN
2 minute de citit Publicat la 00:02 15 Apr 2022 Modificat la 00:03 15 Apr 2022

„Statul român intervine, inclusiv prin măsurile prezentate de către Guvernul României. Avem câteva lucruri foarte precise. Faptul ca produsele românești să ajungă la procesatori în așa fel încât procesatorii să vină cu prețuri pe piață mai mici. Sunt ajutoare de stat pentru companiile din zona agricolă și pentru producători în așa fel încât să își mențină prețul la un nivel adecvat.

Ministrul Agriculturii a solicitat Consiliului Concurenței și Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorului să investigheze dacă există speculanți pe piață. E clar că inflația are un efect, dar apar și aceste ajustări de prețuri care nu sunt adecvate. Este o solicitare oficială făcută de către Guvernul României către această agenție.

Trebuie să intervină în piață, la cei care își îngroașă buzunarele pe spatele românilor și pentru asta trebuie o reacție rapidă, pe lângă măsurile care au fost prezentate deja de către Guvernul României.”, a declarat Victor Negrescu la Sinteza Zilei.

Analiza momentului. Românii plătesc pentru alimente cât plătesc nemţii sau britanicii

România, ţara care are printre cele mai mici salarii şi pensii din UE, a ajuns să se compare la preţuri cu Germania, Italia sau Marea Britanie.

În România, salariul mediu este de 850 de euro, adică echivalentul a 3.700 de lei. La noi, un litru de ulei costă între 10 şi 14 lei, adică preţurile pornesc de la 2 euro.

În Germania, salariul mediu este de două mii de euro, adică peste 10 mii de lei. La ei, însă, pachetul de 500 de grame de unt se vinde tot cu 2 euro, ca la noi. Şi litrul de ulei la fel.

La noi, kilogramul de cotlet de porc se vinde cu 30 de lei. Adică, 6 euro. În Marea Britanie, acelaşi produs se vinde la acelaşi preţ. Doar că la ei salariul mediu este de cinci ori mai mare.

Preşedintele ANPC: Comercianţii cu preţuri speculative la alimente vor primi de Iepuraş un control de la ANPC

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) va controla toţi agenţii economici din pieţe şi din magazine care, în perioada de Paşte, practică preţuri speculative la alimente, a anunţat, joi, preşedintele ANPC, Horia Constantinescu, într-o conferinţă de presă.

„Comerţul este liber în România şi preţurile sunt permise indiferent de adaosul comercial. Trist este că exact o parte dintre cei care se plângeau de majorarea preţurilor la combustibil sau la energie, la utilităţi în general, sunt probabil unii dintre cei care probabil astăzi aşează pe tarabe preţuri speculative legate de acest moment. ANPC face tot ceea ce îi stă în putinţă, dar avem nevoie de sprijinul consumatorilor să fie şi ei cei care sancţionează.

Dacă un furnizor de carburanţi n-ar fi avut în ziua respectivă niciun consumator, sancţiunea ar fi fost mult mai mare decât amenzile mult prea mici pe care le aplică autoritatea noastră. Astăzi se achită jumătate din minim şi se ajunge în situaţia în care marii operatori comerciali plătesc 500 de lei. (...)

Este tema principală pe care Ministerul Agriculturii a solicitat-o tuturor autorităţilor implicate, să vedem dacă cei care astăzi comercializează la preţ speculativ sunt ceea ce pretind a fi. Acţiunea, chit că am devoalat-o înaintea începerii, cu siguranţă nu-i va împiedica pe aceştia să fugă cu roşiile şi cu morcovii de pe tarabă.

Cu siguranţă îi vom găsi acolo, pentru că ceea ce nu v-am spus este piaţa cu care vom începe această acţiune. Dar cu siguranţă unora le vom face Paştele foarte frumos, vor primi de la Iepuraş un control de la ANPC”, a susţinut preşedintele instituţiei.”, a spus Constantinescu.

 

Citește mai multe din Sinteza zilei
» Citește mai multe din Sinteza zilei
TOP articole