Antena 3 CNN Be EU Victor Negrescu a solicitat președintei Comisiei Europene să scoată din calculul deficitului bugetar cheltuielile aferente ajutorului logistic, umanitar și militar oferit Ucrainei și Republicii Moldova

Victor Negrescu a solicitat președintei Comisiei Europene să scoată din calculul deficitului bugetar cheltuielile aferente ajutorului logistic, umanitar și militar oferit Ucrainei și Republicii Moldova

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 11:10 14 Aug 2023 Modificat la 11:10 14 Aug 2023

"În primul rând, încep prin a saluta eforturile depuse de Comisia Europeană pentru a sprijini Ucraina și țările din prima linie de la începutul războiului ilegal de agresiune început de Federația Rusă împotriva unei națiuni suverane. Uniunea Europeană a dovedit în ultimele luni rezistență și unitate în a oferi un răspuns comun și puternic la această criză gravă cu care se confruntă continentul nostru.

Statele membre ale UE au arătat o puternică solidaritate cu Ucraina și Republica Moldova, oferind sprijin, ajutor umanitar și militar într-un mod susținut și extins prietenilor noștri ucraineni și moldoveni. Este o dovadă că putem face atât de multe lucruri împreună dacă rămânem uniți și înțelegem că trebuie să ne ajutăm reciproc în momentele dificile.

După cum ați afirmat adesea, țările din prima linie au demonstrat că, în fața pericolului, au fost capabile să facă lucruri importante pentru a ajuta Ucraina și Republica Moldova și a proteja modul nostru de viață. Pentru a face față acestei provocări severe, multe dintre țările din prima linie au alocat resurse semnificative și au cheltuit sume importante din propriile bugete pentru a furniza ajutorul logistic, umanitar și militar de care are nevoie Ucraina.

Acest lucru a generat costuri și cheltuieli suplimentare neprevăzute și a pus o mare povară asupra bugetelor naționale. Uneori, aceste costuri financiare indispensabile au fost făcute în detrimentul altor politici cruciale care afectează în mod direct reziliența democratică și socială a acelor țări. Prin urmare, respectarea regulilor fiscale europene actuale, legate de rata deficitului de 3% din PIB și datoria de 60% din PIB, a devenit din ce în ce mai dificilă și provocatoare din punct de vedere social, mai ales în era post-COVID și cu ratele actuale ridicate ale inflației", a motivat demersul său și necesitatea unei astfel de măsuri reprezentantul României în legislativul european, Victor Negrescu.

Europarlamentarul român evidențiază, de asemenea, această decizie ca o soluție pentru creșterea ajutorului acordat Ucrainei și Republicii Moldova, prin oferirea unui spațiu fiscal mai amplu pentru suportarea costurilor legate de ajutorul logistic, militar și umanitar.

Eurodeputatul Victor Negrescu a mai realizat demersuri de acest fel, în trecut, reușind să mobilizeze sprijinul Comisiei Europene și să genereze adoptarea rapidă a cadrului de protecție temporară pentru refugiații din Ucraina și flexibilizarea regulamentelor europene privind bugetul pe termen lung 2014-2020.

"În perspectiva anunțurilor Comisiei Europene din cuprinsul discursului privind Starea Uniunii, în calitate de deputat în Parlamentul European, responsabil pentru bugetul european anual pentru Grupul Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European și, de asemenea, în calitate de coordonator S&D în Comisia de control bugetar, adresez Comisiei Europene solicitarea să evalueze posibilitatea modificării temporare a regulilor fiscale europene și a procedurii deficitului excesiv prin extragerea din calculul deficitului a sumelor specifice cheltuite pentru ajutorul logistic, militar și umanitar pentru Ucraina și Republica Moldova. Acest lucru va oferi țărilor UE care ajută o pârghie bugetară mai mare pentru a continua și a-și extinde sprijinul atât de necesar către Ucraina și Republica Moldova. Integrarea unei astfel de flexibilități temporare în cadrul financiar actual este un subiect excelent pentru propunerile dumneavoastră privind Starea Uniunii”, a conchis europarlamentarul social-democrat, Victor Negrescu.

Etichete: victor negrescu
Citește mai multe din Be EU
» Citește mai multe din Be EU
TOP articole