Pacienţii se roagă pentru viaţă şi pentru o gură de aer. Medicii - pentru un răgaz. Morgile sunt pline, la fel ca şi secţiile ATI. Iar Spitalul Judeţean de Urgenţă din Ploieşti nu e o excepţie. Acolo, se ridică a doua morgă.
În secția de Primiri Urgențe a Spitalului Județean din Ploiești pacienții plâng și se roagă. Doar Dumnezeu mai poate face ceva pentru ei, Dumnezeul bolnavilor, Dumnezeul medicilor.
Un bărbat de 50 și un pic de ani strânge mâna medicului în care își pune acum toată speranța.
”Nu am avut niciodată un blocaj în UPU. Vin familii întregi, soț, soție și luptă la propriu pe oxigen cu strigăte de nu mai pot, nu mai respir. Pacienții stau cu zilele pe un scaun, pe targă, în UPU, așteptând un loc. Și sunetul ăla puternic, de parcă ești într-un film horror. Sunetul ăsta pe noi ne termină psihic, vă dați seama pe ei. Să primești apă cu seringa, când, de fapt, ei vor ceva vital... apă, mâncare și aer”, a spus dr. Amin Zahra, medic ATI.
La inceputul anului, în plin val 3, o echipă Antena 3 a filmat aici. Sala era goală, acum este plină de pacienți care speră să ajungă pe o secție care ar putea să îi ajute să se facă bine. Toți de aici speră la ziua de mâine, care pentru ei poate va fi mai bună, spune Andreea Cigolea, realizator Antena3.
”Este total inuman, e iadul pur si simplu”
Într-o anexă a spitalului, cândva o zonă nefolosită, funcţionează acum încă o secţie COVID.
Aici, pentru pacienţii care nu mai pot să se roage, se roagă medicii. Să trăiască.
”Este absolut înfiorător ce se întamplă în spital. Este total inuman, e iadul pur si simplu”, este strigătul de disperare al unui medic.
”Situația a depășit apelativul de critic, e tragic, dramatic. Colegii mei sunt la capătul puterilor, este un război permanent, încercăm să salvăm vieți”, a spus Bogdan Nica, managerul Spitalului Județean din Ploiești.
Dar multe vieţi nu mai pot fi salvate.
A fost nevoie de o morgă nouă, construită de la zero, pentru că moartea nu mai încăpea în vechea ei locuință.
Nici saci negri nu mai există! Atât de mulți pleacă dintre noi, încât acum toți cei morţi de COVID-19 sunt înveliți după posibilități și în saci albi.
Moartea nu mai încăpea în morga veche
”În maximă urgență mai avem 50 de locuri, astfel încât să nu mai avem situații să stea cadavrele pe tărgi, pe jos, e lipsă de respect față de viața umană, dar numărul de decese depășește orice imaginație”, a mai spus managerul Spitalului Județean, Bogdan Nica.
Peste 30 de familii își ridică zilnic persoanele dragi de la morga Spitalului Județean din Ploiești.
Ei nu mai au lacrimi, medicii nu mai au mâini să îi îmbrace. Se lucrează şi în curte.
”Este un efort imens, pentru că, în meseria noastră, pe langă trauma pe care o au aparținătorii, avem trauma noastră văzând atâția decedați cărora nu le mai facem față”, a spus un asistent de la morgă.
Și ce poate fi mai dramatic decât atunci când boala ajunge să desfigureze atât de tare, încat bunicii, mamele, soții sau fiii noștri să ajungă de nerecunoscut.