Antena 3 CNN Actualitate Religie Viaţa şi minunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Viaţa şi minunile Sfântului Mare Mucenic Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Georgiana Adam
2 minute de citit Publicat la 05:00 23 Apr 2024 Modificat la 05:00 23 Apr 2024

Viaţa Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este o adevărată pildă de tărie în credinţă în vremuri de mari încercări pentru toţi creştinii.

Sfântul Gheorghe a trăit în partea de Răsărit a Imperiului Roman, în perioada în care existau persecuțiile împotriva tuturor creștinilor. 

Credinţa faţă de Dumnezeu a fost transmisă de la mama acestuia care era creştină pe ascuns în acea perioadă foarte grea pentru cei cu iubire pentru credinţă.

Sfântul Gheorghe a fost nevoit, la un moment dat, să mărturisească faptul că este creştin şi astfel, să suporte chinurile prin care au trecut majoritatea celor care îşi recunoşteau credinţa în Iisus Hristos. 

Minunile Sfântului Gheorghe, purtătorul de biruinţă

Printre minunile pe care Sfântul Gheorghe le-a înfăptuit se numără lupta cu balaurul din cetatea din Siria. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe scapă de sub teroare oamenii din zonă de acest şarpe (balaur). 

În iconografia ortodoxă, Sfântul Gheorghe este reprezentat ca fiind un tânăr înalt, fără barbă, cu părul cârlionţat. Acesta poartă în mână o suliţă, semnul muceniciei sale. Calul alb este o creatură graţioasă ca lumina, ca aerul şi neînfricată ca şi călăreţul de pe ea. Chipul Sfântului Gheorghe nu arată nicio urmă de mânie, ură sau anxietate.

Mai mult decât atât, foarte cunoscută este şi minunea Sfântului Gheorghe prin care a ajutat o văduvă să ducă o coloană pentru zidirea bisericii sale din Lida.

Corăbierul nu a vrut să ia şi coloana văduvei în acelaşi transport cu materialele de construcţie comandate de împărat şi de aceea însuşi Sfântul Gheorghe o ajută, în chip minunat, să ducă acea coloană în biserică.

O altă minune pe care a săvârşit-o Sfântul Gheorghe a fost cea cu saracinul care a tras cu arcul în icoana lui ­şi care, rănindu-se din cauza ricoșării săgeții, ajunge să creadă în Hristos şi să se boteze ca urmare a ajutorului primit prin mijlocirea sfântului. Un militar a jurat înaintea unei lupte că, dacă se întoarce sănătos acasă, va dărui bisericii din Lida, al sau cal.

Sfântul Gheorghe este ocrotitorul ostaşilor, al păstorilor şi al agricultorilor. Gheorghe, în limba greacă, înseamnă "lucrător al pământului". 

Prăznuirea Sfântului Mare Mucenic Gheorghe este legată de perioada pascală, conform calendarului iulian. Această sărbătoare cu cruce roşie poate cădea cel mai devreme în Vinerea Mare, dar, de obicei, după Paşti.

Acest fapt a făcut ca multe cântări din slujba Sfântului Gheorghe să fie legate de praznicul Învierii Domnului. După modificarea calendarului în Biserica Ortodoxă Română, pomenirea Sfântului Gheorghe poate cădea în ultimele două săptămâni din Postul Mare şi de aceea a fost nevoie de noi îndrumări tipiconale privind aceste slujbe.

În România sunt multe locaşuri închinate Sfântului Gheorghe şi două oraşe mari care-i poartă numele Sfântul Gheorghe.

Rugăciune făcătoare de minuni către Sfântul Mare Mucenic Gheorghe

De sărbătoarea cu cruce roşie Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, creştinii ortodocşi pot rosti una dintre cele mai puternice rugăciuni făcătoare de minuni, despre care se spune că oferă cea mai mare protecţie împotriva tuturor relelor.

„Sfinte Mare Mucenice, ai viețuit după vrednicia numelui tău. Ai luat pe umerii tăi Crucea lui Hristos și ai lucrat pământul cel înțelenit de înșelarea diavolească. Ai stat în slavă înaintea scaunului Celui Ce le stăpânește pe toate. Fă-te acum mijlocitor al nevoilor noastre! Îngrădește-ne pe noi, nevrednicii, cu rugăciunile tale. Fii izbăvitor al celor robiți de păcate, ocrotitor al săracilor, doctor al bolnavilor. Fii îndrumător al celor rătăciți în întunericul acestei lumi. Izbăvește-ne, ca un milostiv, din toată nevoia. Și alungă tulburarea păcatelor și a primejdiilor de multe feluri. Și ne învrednicește pentru rugăciunile tale, să fim și noi buni cultivatori ai pământului vieții noastre!".

Citește mai multe din Religie
» Citește mai multe din Religie
TOP articole