Antena 3 CNN Externe Veștile proaste se adună pentru Ucraina pe front. Dar și Rusia se află sub presiune (CNN)

Veștile proaste se adună pentru Ucraina pe front. Dar și Rusia se află sub presiune (CNN)

Adrian Dumitru
4 minute de citit Publicat la 15:02 16 Noi 2024 Modificat la 18:58 16 Noi 2024

Războiul din Ucraina se îndreaptă din nou spre faza sa de iarnă, iar veștile proaste continuă să se adune pentru armata ucraineană și pentru guvernul de la Kiev – Rusia are inițiativa de mai multe ori și pare că lucrurile se îmbunătățesc pentru regimul de la Kremlin, scrie CNN.

Rusia reușește să obțină câștiguri în zone cheie din spatele fronturilor în estul și sud-estul Ucrainei, în timp ce dezlănțuie val după val de teroare aeriană împotriva orașelor ucrainene.

În același timp, armata rusă se pregătește de lansarea contraofensivei în regiunea sa sudică, Kursk, acolo unde armata ucraineană a repurtat singurul său succes de anul acesta. Rusia a desfășurat aproape 50.000 de trupe în Kursk, iar președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, spune că numerele acestora au crescut ca urmare a ajutorului dat de trupe nord-coreene.

„Rușii au inițiativa pe toate fronturile la acest moment, au exploatat cu succes câștigurile tactice și acum le consolidează”, spune George Barros, de la Institutul pentru Studiului Războiului, într-un mesaj pentru CNN.

Barros, care conduce echipele de informații pentru Rusia de la think-tank-ul din Washington DC, a spus că avantajul Rusiei pe câmpul de luptă face imposibilă pregătirea unei contraofensive din partea Ucrainei.

„Rușii sunt cei care acționează și îi forțează pe ucraineni să răspundă. Asta nu e un lcuru bun pentru că dacă ești mereu în defensivă pierzi războaie. Ești pus într-un colț și trebuie să alegi dintr-un bufet de opțiuni proaste”, a adăugat Barros.

Situația este dificilă în mod special în zona orașului Kupiansk. Orașul ucrainean cheie din nord-estul țării este din nou la risc de a cădea în mâinile invadatorilor, după ce a fost eliberat de armata ucraineană în septembrie 2022, după șase luni de ocupație rusească.

Kupiansk se află la întâlnirea a două rute majore de aprovizionare, pe râul Oskil, și este un punct cheie pentru eforturile de apărare a frontului ucrainean. Dacă reușesc să ocupe Kupiansk din nou, rușilor le va fi mult mai ușor să împingă frontul și mai mult și să ocupe din nou spații mari din regiunea Harkov.

Asta ar pune și mai multă presiune pe orașul omonim, Harkov, care este deja lovit de luni bune de drone și de rachete rusești.

În același timp, ucrainenii încearcă cu mare dificultate să oprească avansul rușilor în sud, în jurul orașului Kurahove, care a fost înconjurat din trei direcții de luni de zile. La începutul săptămânii, Zelenski a numit situația din Kurahove „cea mai dificilă de pe toată linia frontului”.

Și Rusia se află sub presiune

Dar deși Rusia pare că va reuși să ocupe orașul în zilele sau săptămânile care urmează,  Barros spune că acesta nu va fi o pierdere strategică semnificativă pentru Ucraina, pentru că nu-i va afecta în vreun fel capacitatea de a apăra regiunea în ansamblu.

Kurehove se află la aproximativ 40 de kilometri sud de Pokrovsk, un alt oraș-cheie aflat pe lista invadatorilor de mai multe luni. La sfârșitul verii, părea că Pokrovsk va cădea cu siguranță, însă forțele ucrainene au reușit, pentru moment, să-i respingă pe invadatori și să forțeze Rusia să-și regândească planurile.

Barros spune că situația din Pokrovsk este doar unul dintre exemplele în care Rusia a eșuat în a-și atinge propriile obiective anunțate public.

„Au lucrat pentru obiectivul de a ocupa Pokrovsk în această toamnă, însă au abandonat acest obiectiv operațional și pare că încearcă, acum, să atace într-o direcție diferită.

Nu doar că rușii eșuează, dar apărarea ucraineană rămâne foarte robustă în zonă”, a adăugat el.

De când a ocupat Avdiivka, la începutul lui 2024, Rusia a reușit să avanseze până la 30-40 de kilometri mai adânc în teritoriul ucrainean – un avans destul de mic având în vedere costurile uriașe de întreținere ale armatei invadatoare.

Rusia a pierdut în jur de cinci divizi de echipament mecanizat – sute de tancuri și purtătoare de personal – doar în regiunea Pokrovsk, anul trecut, conform unei evaluări a ISW.

„Să pierzi cinci divizii de tancuri și alte vehicule pe parcursul unui an și să avansezi doar 40 de kilometri, putem să comparăm asta cu toate ofensivele mecanizate de anvergură din secolul 21 sau chiar cu marile bătălii din Al Doilea Război Mondial – este o performanță foarte proastă”, a mai spus Barros.

Cât ar mai putea dura războiul de uzură

De la începutul invaziei la scară largă din  Ucraina, în ciuda ajutorului din partea aliaților săi, Ucraina s-a aflat mereu în inferioritate în ce privește echipamentele și personalul de luptă – Rusia are mai multe arme, mai multă muniție și mai mulți soldați, iar asta nu s-a schimbat pe parcursul ultimilor doi ani și jumătate.

Strategia dictatorului Putin pare să fie de a măcina încet și ușor Ucraina, consumând mai multe resurse și trimițând tot mai mulți soldați pe front.

Totuși, analiștii spun că Putin are o fereastră limitată de oportunitate să-și atingă obiectivele în acest fel, având în vedere pierderile uriașe suferite de ruși pentru avansuri extrem de mici și limitate.

Presiunea pe care conflictul o pune pe economia Rusiei începe să crească în mod clar. Rusia și-a crescut masiv cheltuielile în ultimii doi ani, iar economia ei arată semne de „supraîncălzire” – inflația crește și companiile rămân fără angajați. Într-o încercare de a controla situația, Banca Centrală a Rusiei a crescut dobânda cheie la 21% în octombrie, cel mai mare nivel din ultimele decenii.

Și deși Rusia are în mod clar un bazin mai mare de populație din care să extragă soldați decât Ucraina, pierderile suferite și recrutarea de noi oameni reprezintă o mare problemă – ultima oară când regimul de la Kremlin a introdus mobilizarea parțială, sute de mii de bărbați au fugit din țară.

Recentul influx de soldați nord-coreeni va mai ajuta la această problemă, însă pierderile materiale sunt mai dificil de înlocuit.

Citește mai multe din Externe
» Citește mai multe din Externe
TOP articole