Antena 3 CNN Actualitate Vești proaste de la ANM! Secetă pedologică puternică în România

Vești proaste de la ANM! Secetă pedologică puternică în România

S.T.
1 minut de citit Publicat la 09:05 28 Dec 2018 Modificat la 09:05 28 Dec 2018

Speciile agricole de toamnă vor fi în repaus biologic în aproape toate regiunile agricole în zilele cele mai reci din următoarea săptămână, iar fenomenul de secetă pedologică va fi prezent în majoritatea regiunilor cultivate, arată prognoza agrometeorologică realizată de Administraţia Naţională de Meteorologie, valabilă pentru perioada 28 decembrie 2018 - 3 ianuarie 2019.

Potrivit specialiştilor, în cultura grâului de toamnă, aprovizionarea cu apă pe profilul de sol 0-100 cm se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în majoritatea regiunilor agricole ale ţării. Conţinutul de umiditate din sol va prezenta valori scăzute (secetă pedologică moderată) şi deosebit de scăzute (secetă pedologică puternică) în cea mai mare parte a Dobrogei, local în nordul, estul şi sud-estul Munteniei, sudul, estul, izolat în centrul, nordul şi nord-estul Moldovei, sudul şi centrul Transilvaniei, nord-vestul Banatului.

Prognoza relevă, totodată, că, în zilele cele mai reci, la speciile de toamnă, se va menţine stadiul de repaus biologic în aproape toate regiunile agricole. În acest context, pe fondul temperaturilor minime din aer scăzute, aparatul foliar la speciile de rapiţă, orz şi grâu de toamnă va putea fi afectat prin brunificări şi degerături ale vârfului frunzelor, în special pe terenurile agricole fără strat protector sau cu strat superficial de zăpadă.

Din punct de vedere al regimului termic, în următoarea săptămână, vremea intra într-un proces de răcire treptată, devenind normală din punct de vedere termic, în cea mai mare parte a ţării.

Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între -2 şi 8 grade Celsius, în primele zile (abaterile termice pozitive fiind cuprinse între un grad şi 5 grade), şi între -5 şi 3 grade, în restul intervalului, limite apropiate de mediile climatologice.

Sursă: Agerpres
Citește mai multe din Actualitate
» Citește mai multe din Actualitate
TOP articole